17 November 2015

Bukan Sekadar Pencuci Mulut..

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Siapa suka makan buah tembikai atau semangka..di Pantai Timur lebih glamour di panggil Timun Cina..haaha..
Sesetengah daripada kita tidak menggemarinya kerana menyebabkan kerap hendak membuang air kecil..letih katanya hendak berulang alik ke tandas..
*PC??hehe..suka..tembikai susu..rockmelon..semangka merah,,kuning..nasib tak ada yang biru ke pink..kan..kans..*..buh ini lazimnya di jadikan pencuci mulut..atau ada juga yang lebih fanatik menjadikannya jus..

*****************************************

a) Buah tembikai mengandungi vitamin A
b) Kukurbisitrin yang berkesan mengubati masalah ginjal dan salur kencing
c) Mengandungi sejenis gula dan garam yang berkesan melawaskan buang air kecil dan merawat masalah ginjal

**ahaaaaa..sudah terjwab kenapa bila makan buah tembikai kerap buang air kecil**

****************************************************************************************************

PC nak bisik ni..
Rasulullah SAW juga makan buah tembikai
Saidatina Aisyah ra meriwayatkan yang bermaksud
"Rasulullah SAW pernah memakan buah tembikai dan kurma yang masak(basah)."
(Hadis Riwayat oleh At-Tarmizi,Bukhari,Muslim,Abu Dawud,Ibnu Majah,Darimi dan Ahmad)

image
Google image




9 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  2. Feveret ni.. Alhamdulillah banyak khasiatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..PC pun..bila balik kampung kerap juga beli..bijinya buat main main tahi lalat..

      Delete
  3. Sejuk-sejuk pula tu makannya....sedap...sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju..makan guna sudu..hehhee..tak payah potong potong..

      Delete
  4. Anak sy suka sgt makan tembikai ni... byk khasiat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. abg Pa'e suka makan tembikai..wah..give me 5 la..hikhikhik..

      Delete
  5. masa kecil suka, pastu kurang .. dan sekrang suka balik

    ReplyDelete

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..