::..PersahabataN..::


بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Pertemuan kali pertama..lelaki sama lelaki..perempuan sama perempuan..lelaki dengan perempuan..perempuan dengan lelaki..mata memandang..bibir ukir senyuman..sejantina boleh bersalaman..yang bukan mahram cukup sekadar memberi salam tanda perkenalan..ye takk..taklah orang cop kita ni sombong..owh..dont judge the book by its cover ok..tak baik..kena sentiasa bersangka baik.. J

Bila dah kenal kita boleh rasa sendiri ngam ke tak ngam..dalam apa saja perhubungan..keserasian itu perlu dicari dan dipupuk..digilap setiap hari..barulah semakin hari semakin saling menghargai dan menghormati..bukan dok tabik sepanjang hari..cukuplah sekadar saling mendengar apabila saling berbicara..baik ambil..kurang baik campak jauh-jauh..sampai afrika kalau boleh.. J..

Semakin lama kenal..semakin tahu lebih kurang diri masing-masing..dari segenap aspek..ha jaga-jaga..masa ni kawan boleh jadi lawan..tak mustahil musuh bertukar best friend forever katanya..tiada yang mustahil bila Allah kehendakkan sesuatu itu berlaku kan..yakin J..

Yang paling penting ikhlas..jujur dan lillahitaala..kalau dah Allah jadikan kita ini manusia..jangan sesekali nak berubah menjadi talam yang bermuka-muka..kalau kuih talam tu lain kisahnya..ye takk..boleh mengenyangkan perut..kalau talam keladi..hati-hati jangan tersalah pilih keladi gatal..sampaikan mulut gatal merepek nak buat cerita merapu..tak baik tau..ingat dosa sikit..

Biasalah kalau dah namanya berkawan..sekali sekala ada juga rasa sentap dek mulut yang berbisa..kadangkala timbul rasa nak meroyan..sikit lagi nak bertukar warna hijau..itu biasa..walaupun begitu..kalau tak ada kawan tu cuti kecemasan akibat ceret birit..ha terasa kekurangan..kan..bila ada tu ada saja yang tak kena..padahal sebelum ni hati dah naik bengkak tunggu masa nak meletup je ye..hehehe..tapi bila kita dengar kawan kita sakit..kawan kita ditimpa musibah..ye kita terasa simpati..dan bila kawan kita meletak jawatan..berguguran juga air mata kerana sedih nak berpisah sementara di dunia..kerana apa??..kerana kita punya hati yang sangat baik..

Menjalin silaturrahim..dan memeliharanya bukan tugas mudah..kadangkala memerlukan masa yang sangat panjang atau mungkin bertahun lamanya..berbanding dengan menghancurinya ianya boleh berlaku dalam hanya sedetik cuma..Allah sangat sayang kepad hambaNYA yang sentiasa memelihara hubungan  silaturrahimnya J wassalam..
Previous
Next Post »

8 comments

Write comments
puteri airyn
AUTHOR
October 21, 2013 at 10:55 PM delete

Sahabat sejati sukar dicari.. :-)

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
October 22, 2013 at 9:57 AM delete

betul la erin..sangat sukar dicari..kalau dapat kita kena hargai sebaiknya..susah senang bersama.. :)

Reply
avatar
Kakzakie
AUTHOR
October 22, 2013 at 10:23 AM delete

Begitulah.. sebab itu kena jaga mulut dan lidah agar tidak menjadi racun pada sebuah ikatan yg telah terjalin indah tak kiralah sahabat yg macamana. Suami, anak, saudara-mara, jiran, teman pejabat semua itu juga sahabat kita.

Reply
avatar
Lieya Von Jay
AUTHOR
October 22, 2013 at 12:01 PM delete

sahabat sejati adalah sahabat yg sentiasa memahami kita walau apa jua keadaan. alhamdulillah di kurniakan sahabat yang baik di sekeliling

Reply
avatar
Aefa Aerisya
AUTHOR
October 22, 2013 at 1:18 PM delete

Indahnya ada sahabat yang sangat memahami :)

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
October 22, 2013 at 1:52 PM delete

Yes betul tu kak..pendek kata sentiasalah kita ni menjaga tutur kata..mengawal bahasa bila mula berbicara supaya tidak ada hati yang terluka..dan sentiasa ringankan mulut meminta kemaafan.. :)

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
October 22, 2013 at 1:54 PM delete

memiliki sahabat baik itu juga rezeki daripada Allah..semoga kita pelihara anugerah Allah itu sebaik-baiknya..sentiasa bersyukur dan saling bertolak ansur :)

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
October 22, 2013 at 1:56 PM delete

betul..sangat indah..susah senang bersama.. :)

Reply
avatar

Sepatah Dua Kata Kalian Amat PC Hargai..TERIMA KASIH.. EmoticonEmoticon