::..SeLagI bOleH..::


بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Alhamdulillah..malam yang tenang dan sejuk..lepas hujan renyai renyai la katakan..nikmat tu..dengan izin Allah jugakan..syukur..sebelum balik rumah..terus ke pusat membeli belah..adalah beli barang dapur sikit..hehehe..maklumlah nak jaga perut suami..tak gitu..ececeh..hidung yang kembang ni bertambah kembang..kalau sebelum ni hidung jambu air..ni dah jadi jambu ball..lagi dahsyat..hikhok..suka tengok gelagat orang..yang baik jadikan tauladan..yang buruk tu tolak tepi..pi jauh jauh naa..sejak bila jadi orang utara ni eeahh..padahal wong jowo ki..eh J..

Ada orang sangat penjimat..kalau beli sesuatu barang tu..selagi boleh pakai..pakai sampai habis..kadang kadang yang berbunga sampai jadi plain..yang berwarna sampai jadi putih..yang rata licin boleh jadi beropol ropol..mana taknya dok jahit sana sini..dok sembat merata..masa beli labuh ke buku lali..lama lama senteng ke lutut..jimat tau bukan kedekut katanya..ermm..sakit gigi..cabut sebatang sebatang..tunggu dulu nak tempah gigi..tunggu semua tercabut..ishh takut gusi pulak kopak..ermm..tak apalah..makan makanan yang lembut lembut pun ok..bantal busuk..dari zaman ribena sampai dah beranak pinak..ohh masih ada..simpan..jangan sesekali cuba sentuh..kalau sentuh pun tak boleh padamkan je niat tu nak rendam bantal tu dalam parit depan rumah..nak tuba ikan le tu..sorry..lain kali la ye yop..yang copot hantar baiki..yang putus..sambung..haisshh..

Ada pulak yang pemurah sangat..pantang calar sikit..pantang koyak sikit..gatal saja tangan tu nak cucuk tembok..nak beli yang baru pulak katanya..bahaya juga ni..kalau di buatnya ada isteri atau suami..luka terkena pisau..berparut..takkan nak tukar baru juga kotaappaa..senggih senggih tu..ermm..tak la kan..insyaAllah tak..setia hujung nyawa gitu..alhamdulillah J..tak boleh ada latters..mesti jadi yang first la..sanggup beratur tu nak jadi pelanggan pertama..sanggup pijak kaki atok tua bertongkat tiga..tapi bila pegi surau ke masjid..dialah yang paling belakang sekali..atok tua tulah yang saf paling depan..tak pulak di pijak kaki atok tu berebut saf..aduss..mungkin dah baligh tapi belum mummayez kot..kihkihkih..tak apalah..jangan segan nak berubah..sikit sikit dulu..

Di rumah ibu bapa mendidik..hantar ke sekolah guru mengasuh..asuhan dan didikan yang baik insyaAllah akan melahirkan insan yang terdidik.. bijak mentarbih diri..bukan memangang dunia semata mata..mungkin matanya kasarnya memandang dunia..namun mata hatinya melihat akhirat..tidak hairan ada antara kita sentiasa cintakan ilmu..sentiasa dahagakan restu dan redha Allah..kerana selagi boleh..selagi terdaya..lakukanlah..kerana esok belum tentu kita mampu melihat mentari lagi..

Wassalam J
Previous
Next Post »

4 comments

Write comments
August 21, 2013 at 10:34 PM delete

tu husben mama lah tu, penjimat sangat. selagi boleh pakai, selagi tu tak beli baru... hihi

Reply
avatar
krole
AUTHOR
August 21, 2013 at 11:01 PM delete

huhuhu situasi gna barang selagi boleh tu selalunya kaum adam je...huhu suar jeans bule pakai smpai 5...6 tahun...bkn kdekut nak jmat...selagi ok pakai ahaks...stuju ngan jua...dalam mengejar dunia jangan sekali lpa akhirat...seimbangkan kduanya...laksanakan selagi boleh...sbab esok...Wallahualam..kta pon tak tau kta masih bernafas lagi d bumi ni...tapi...ramai yg tak tahu ada buat2 tak tahu sal ni~ hm... muhasabah diri bersama2~

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
August 22, 2013 at 8:38 AM delete

betul la mama..kami suami isteri pun sama..pakai selagi boleh..guna selagi elok..hihihihi..tapi standby juga yang baru takut takut kecemasan..hehehehe..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
August 22, 2013 at 8:43 AM delete

tak kurang juga kaum hawa yang memang low profile..cuma tak ramai la..hehehe..bukan kedekut..mungkin dulukan apa yang lebih penting dan utama..nasib kita tak boleh jangka..ajal pun begitu juga..selagi berkesempatan..rebut sebaiknya..aminn..masalah kita ni suka sambil lewa..

Reply
avatar

Sepatah Dua Kata Kalian Amat PC Hargai..TERIMA KASIH.. EmoticonEmoticon