Simbolik Asyiknya Pahit Secawan Kopi

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalammualaikum wbt

SIMBOLIK  ASYIKNYA PAHIT SECAWAN KOPI

Peminat kopi tentunya santai menikmati secawan kopi.Puas.Seolah-oleh menjadi lengkap seharian kehidupan.

Hitam beraroma.Mampu menawan rela ditawan.

Pahitnya dan tawarnya kopi sering gula yang dipersalahkan.Enaknya kopi mengapa tidak gula sama dipuji disanjung tinggi.

Mudah

Lihatlah pada diri sendiri.Jangan asyik dijeling salahnya orang.
Dan apabila terlihat baiknya orang mengapa tidak disebarkan pula.

Inilah kehidupan

related image

Sekian

Semua menjadi indah pada waktunya


20 comments:

  1. Betul sangat tu PC.. Yang nampak salah orang salah sendiri buat tak tahu je..

    ReplyDelete
  2. dulu suka kopi ...tetapi kini tidak lagi.

    masalahnya bila kurang minum kopi...kurang idea yang kaw-kaw untuk menulis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan PC kata dalam kopi atua teh,kafennya itu mampu merangsang semangat dan tenaga serta mood.

      Delete
  3. Sebab tu jangan simply judge orang, kan. Tengok kurang diri sendiri sebelum nak berkata apa saja tentang orang.

    P/s: Salam dari saya yang bukan penggemar kopi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sangat.Bila dah berbetulkan diri pun jangan juga sinis dengan orang lain.

      Delete
  4. Orang putih kata don't judge a book by its cover

    ReplyDelete
  5. sekarang tengah minum kopi 3 in 1 kat ofis...

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Menganggu kesihatan ya Kak PI.PC minum kalau betul-betul tekak terasa nak sangat.Kalau tak tidak juga kak.

      Delete
  7. org yg suka mencari salah org lain.. hidup dia lagi tertekan sbb dia sendiri akan lebih takut buat salah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang jadinya asyik salah tingkah sahaja.Takut dengan bayang-bayang sendiri.

      Delete
  8. akak suka buat kopi dari nescafe tanpa susu tanpa gula tp kekdg tu tambah gula perang bila tekak tetiba nak rasa kemanisan hehe

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Wah uncle dengan kopi bff ye.Macam pakcik PC..susah nak tengok dia minum air teh atau air kosong.

      Delete
  10. Jadilah kopi sejati
    Tanpa engharapkan gula

    ReplyDelete
  11. Betul tu PC.. setuju. Banyak berlaku dlm msykt kita mcm ni.. moga kita tak tergolong dikalangan mereka2 yg sedemikian.. aamiin.

    ReplyDelete

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..

Powered by Blogger.