03 June 2018

Apakah Itu Ihsan?

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum WBT


APAKAH ITU IHSAN? | Cantik sangat dah .. rakaat pertama .. rakaat kedua ... eh .. eh .. gatal kat keninglah .. gatal kat hidunglah .. tiba-tiba ada nyamuk lah .. belum lagi macam ada satu kontena semut menari-nari dalam telinga .. gatal ya ampun .. itu jam jugalah ingat macam-macam.Ke laut rasa khusyuk.Allahu.Cabaran ketika solat.Bagi PC ini sangat-sangat mencabar.Benarlah syurga itu untuk semua tapi tidak semua boleh menghuninya dengan mudah.Ya Allah permudahkanlah.

Apakah itu ihsan?.

APAKAH ITU IHSAN?

Memberi tumpuan itu bukan mudah.Terutama diketika beribadah.Lapangkan fikiran.Tenangkan hati.Besar cabarannya kerana di saat rasa sayang pada dunia sudah sebati dan menebal dengan diri,adakala tewas juga ketika beribadah.Terutamanya ketika solat.Caranya suburkan rasa ihsan walau  di mana berada.

Fardhu ain mahupun fardhu kifayah .. lakukanlah kedua-dua jenis ibadah ini dengan rasa ihsan sebagai hamba-NYA.Tekun.Sabar.Berterusan.Berilah kualiti ibadah sehabis baik.Macam mana kita jaga penampilan .. peribadi ketika bertemu orang .. maka lebih-lebihkan bila mahu beribadah pada-NYA.

#sama-sama mencari redha Ilahi



13 comments:

  1. Ikhsan dalam beribadat
    ikhsan dalam menjalankan tugas
    ikhsan mencari keredhaan Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tebalkan rasa ihsan moga semuanya tekun dan berterusan..😊

      Delete
  2. semoga kita terus ihsan dalam semua perkara yang diredha Allash swt

    ReplyDelete
    Replies
    1. aamin..begitu tinggi begitu harapannya kak...terus ihsan dalam semua perkara😊

      Delete
  3. semoga kita bersungguh-sungguh dalam mengejar akhirat dan duniawi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aamin..betul...agar tidak tercicir😊

      Delete
  4. Dalam tazkirah dulu ustaz kata ihsan tu ibarat pelengkap kepada rukun islam dan rukun iman. Semoga ibadah kita diterima di sisiNya. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. demi meraih kasih sayang Allah...aamin😊

      Delete
  5. Nice sharing kak pc.. Moga kita gunakan kesempatan bulan indah ini untuk tingkatkan kualiti ibadah ☺️👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. aamin..kan..setuju..akan datang belum tentu kita ada lagi😊

      Delete
  6. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    LINK: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1MCknzChWzo-boZk47JCqMenUyVziy5zwg1SKVtaPZ78/edit?usp=sharing

    ReplyDelete
  7. Semoga kita sentiasa diberkatiNya..

    ReplyDelete
  8. in shaa Allah, PC.
    aida ni kekadang lari juga dari garisan khusyuk tu.
    aduhai...

    ReplyDelete

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..