20 May 2016

Isyarat Mengantuk

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Assalammualaikum..

ISYARAT MENGANTUK || PC sangat suka bila tengok baby menguap..dah nama pun baby setiap tindak tanduknya comel belaka..tak gitu..serba serbi nampak comel..hehe..alahai si anak syurga..habis orang dewasa menguap tak comel ke..hehehe..ke comot..kalau muka ala-ala baby face tapi setiap kali menguap bunyinya dan macam mesin kisar kopi sambil goyang gerudi punggung tu tak ke ngeri tu..alahai..sila la bertatasusila sikit..hehe..mau nangis tepi bucu mesin jahit bakal mertua..nampak macam lawak jenaka hujung minggu kan..kan..tapi..

Daripada Abu Said al-Khudri RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, 
Apabila seorang di antara kamu menguap, maka hendaklah ia meletakkan tangannya ke mulut kerana sesungguhnya syaitan akan masuk ke mulut sekiranya tidak di tutup ketika menguap.
(Hadith Riwayat Muslim)

Perkara yang kecil itu jangan dipandang remeh..kadang yang kita sangka remeh itulah yang bakal membebani kita kelak..

*terima kasih ukhuwah..

14 comments:

  1. Slalu juga nampak org yg sangap tak reti tutup mulut... buruk betul huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita anggap dia terlupa..hehehe..yang lagi best siap ada bunyi..kihkihkih :)

      Delete
  2. menguap sambil ada bunyi -.- tu paling la annoy :D
    terima kasih atas info dan peringatan yang diberi.

    Blogwalking sini, jemput singgah baca artikle ini ye

    Faktor Trafik Blog Turun site...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau lelaki tu mungkin boleh kita slumber..tapi kalau perempuan yang buat..Allahu..selagi boleh elak..elaklah...tapi itulah kita ini insan biasa.. :)

      Delete
  3. Assalamualaikum PC,

    Betul tu, jadikan amalan bukan susah jaga adab sopan.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum PC,

    Betul tu, jadikan amalan bukan susah jaga adab sopan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam kak..mula2 mungkin susah..tapi perlahan-lahan amalkan nanti terbiasalah..

      Delete
  5. Kot bangsa lain tu ada ampunla kan, mmg dorg tk tau, ni melayu agama islam, nampak naw tk belajarnya adab yg Rasulullah buat.

    ReplyDelete
  6. Kot bangsa lain tu ada ampunla kan, mmg dorg tk tau, ni melayu agama islam, nampak naw tk belajarnya adab yg Rasulullah buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin terlupa atau tidak disengajakan kot...hehe...tapi kalau boleh elakkanlah yang mana sedia maklum tu.. :)

      Delete
  7. menguap sambil tutup mulut, indahnya islam kan mengajar adab sopan dan kesantunan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat indah cuma mungkin kita tidak perasan akan keindahan itu.. :) indah yang berpahala..

      Delete
  8. Kalau depan orang sebolehnya nak tahan menguap ! tapi betullah adap kena ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. menguap ni sukar dijangka yana..kadang tu memang tak boleh ditahan-tahan langsung..cuma kalau dah tak tahan nak menguap..tutup mulut..jangan biar terbuka luas.. :)

      Delete

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..