20 October 2015

Lebih kreatif

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
lebih kreatif
Google image


||lebih kreatif||

Lipat lipat gulung gulung
Gunting sana gam sini
Bukan mudah menjadi yang ulung
Banyak dugaan sana sini

Makan roti dengan kari
Tidak jemu walau hari hari 
Manfaatkan kelebihan diri
Orang berjalan awak berlari

Bermain layang layang bersama jiran
Buat layang layang dengan lidi
Tidak mampu membayar yuran
Sila rujuk pada teknologi

Beli manik di hujung pekan
Untuk persiapan keperluan sendiri
Tidak ada rezeki kerja bermajikan
Apa salahnya berkerja sendiri

Sukan membantu cergaskan diri
Selain berkuda ada memanah
Cuba cari kekuatan diri
Perniagaan itu salah satu sunnah

10 comments:

  1. Berjalan di daerah Mersing,
    Mencari insan bernama ani,
    Jalan-Jlan sambil Blogwalking ,
    Singgah sebentar di blog ini

    hehehe..

    hye PC..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jalan jalan di tasik Chini
      Sambil makan buah kuini
      Terima kasih singgah sini
      jangan serik nanti singgah lagi

      hai.. :)

      Delete
  2. kalau makan gaji sekali pun kena rebut peluang berniaga..ikut sunnah Nabi tu , kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. fardhu ain dan frdhu kifayah bergabung..lagi baik.. :)

      Delete
  3. ada niat nak berniga tu... insyaAllah akan dtg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin..moga setiap niat yang baik Allah permudahkan :)

      Delete
  4. ya, terlalu ramai yang memilih untuk berkerja bermajikan,
    dan saya memilih utk berkerja sendiri, InsyaAllah. mohon doa akak :)

    ReplyDelete
  5. Lissa pun tengah cari sumber bisnes sampingan, walaupun kerja under jabatan sekarang ni, perlu juga duit untuk support keperluan lain :)

    ReplyDelete
  6. ahahhahahaha..tak pandailah kita nak berpuitis puitis ,gurindam bagai..ahahahhahha..mampu tgok jeeee..kekekkekekee....u are the next sasterawan negara..heheheh

    ReplyDelete

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..