Betik

بِسْـــــــــمِ ï·²ِالرَّØ­ْÙ…َÙ†ِ الرَّØ­ِيم 

Jumaat pertama di bulan Oktober
Cuaca yang suram,,jerebu masih bersisa..hanya Allah saja yang tahu bila ianya akan berakhir.
Setiap tahun pembakaran terbuka besar besaran dilakukan.
Tidak mengambil ikhtibarkah atau sememangnya disengajakan.
"KERANA NILA SETITIK BINASA SUSU SEBELANGA"
Tidak kira apa situasinya jaga diri,jaga kesihatan,jaga semua.

************************************

♡ BETIK ♡

Image
Google image 

Tidak semua orang suka buah betik.Alasan,baunya yang kurang sedap tak pun dikatanya makan betik macam musang..hammmboi...tapi kopi tahi musang dihirupnya pulak..macam tak boleh tunggu air tu sejuk..lidah dah birat macam terung kena salai pun buat muka seposen..

1)Buah betik sangat kaya dengan vitamin A dan C di mana kandungan seratnya yang tinggi

2)Mengandungi air, protein, lemak, serat, zat besi, fosforus, kalium, kalsium, natrium, niasin, riboflavin, tiamin, karpain, karposid, mirosin, papain dan pektin

3)Boleh menjadi bahan pelawas bagi yang mengalami masalah sembelit

4)Kandungan papain dalam daun betik boleh melembutkan daging 

5)Masyarakt Mexico juga menggunakan daun betik untuk melembutkan daging, selain dijadikan ubat untuk asma dan masalah jantung. 

6)Penggunaan daun terlalu banyak ia boleh jadi berbahaya kerana ia boleh menghasilkan toksik

Ingin tahu lebih lanjut rujuk sini
PeRdU cINta

Lifestyle Personal Blog - Menjaga rasa cinta.Pengalaman diolah menjadi artikel. JUA AZURA | ISTERI & BLOGGER | ASAL BATU PAHAT JDT | UNTUK REVIEW : EMAIL KE teratakcomelkita8384@gmail.com twitter rss instagram facebook

2 Ulasan

TERIMA KASIH selalu menyokong PERDU CINTA

  1. Salam Jumaat sis...
    suka betik.. memang melawaskan... anak akak pun suka sgt makan... hehe

    BalasPadam
  2. Wah daun betik boleh lembutkan daging yer. Zumal suka buah betik yang sejuk, nikmatnya kalau makan musim panas...

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama