20 August 2015

Jangan dihabis habiskaN

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum ukhuwah 

♡○●•°jangan dihabis habiskan°•●○♡
Zaman berubah..apatah lagi masyarakatnya..dulu suka duka diarilah tempat meluah rasa..tengah berbaris dikantin kena potong baris dengan abang dan kakak senoir pun catat dalam diari..rantai basikal lucut pun tulis dalam diari..terpijak tahi ayam kat laman rumah eh pun tulis juga...nasib masa tu tak reti nak bercintan cintun..coet lagi..tulis pun bercampur baur huruf kecil dengan huruf besar..kalau tidak..lebih tebal dari kamus dewan diarinya..hihihi...tapi sekarang note,tab,smart phone yang canggih manggih..taip sajalah..dalam toilet pun boleh sempat catat diari..ermm..laman sosial..hak individu..peribadi..tetapi jangan terlalu ghairah meluah rasa..simpan sedikit untuk diri..SIMPAN WALAU SECEBIS CUMA..

Siapa yang tidak sayang keluarga..mak ayah yang besarkan kita..jaga sakit pening kita..penuhi keperluan makan pakai kita..betul hormat memang wajib hormat..itu jangan lupa sampai bila bila..jangan sesekali berani lupa mereka..bila dah berumahtangga..sedikit berubah situasinya..bagi wanita muslimah solehah..ye ukhuwah semua yang sudah berstatus isteri..dan yang masih single mingle atau bride to be...suami perlu diutamakan..contoh..kita masak sesedap sampai berlendir ketiak..suami bekerja..tiba tiba mak ayah kita datang...hidang makanan..maklumlah tengahari..ingat ye...tinggalkan juga makanan itu untuk suami..asingkan khas untuk suami..kesian suami kita balik kerja letih..lapar..pergi dapur tinggal sisa sisa je..kuah tinggal secamca,,nasi tinggal setengah senduk..tak ke pilu hati dia..kalau darurat..masak la lagi ye...itu pun kalau tak nak berlendir ketiak jawab depan Allah kelak..

Jangan dihabis habiskan
Google image 

13 comments:

  1. Betul... jgn perlekeh perkara yg nampak remeh
    Kecik hati suami atau mak-ayah kita payah nak jawab di sana kelak.

    ReplyDelete
  2. hehehee.. berlendir ketiak tu memang selalu :p

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum...PC,

    sedap aje mee goreng tu.. rasa lapar pulak.

    mselim3

    ReplyDelete
  4. @Kakzakie
    Risau kak bila jadi isteri..takut tersilap..sentiasa mama pesan..makan ke masak ke...tak banyak..sikit pun tinggalkan untuk suami..ingat suami..

    ReplyDelete
  5. @Dkna Abza
    Excited masak..moga excited juga ingat suami..

    ReplyDelete
  6. haah la kan kak. ana ni blm bersuami. tq utk peringatan tu. moga2 nti jd isteri solehah la hehehe

    ReplyDelete

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..