31 August 2015

Sedikit dan banyak

10:34 PM 6
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Syukuri setiap nikmat..alhamdulillah..Allahu.

Sedikit dan banyak
Google image 

♡●•sedikit dan banyak•●♡
Rezeki berbeza..luaskan minda..ubah tanggapan..rezeki bukan berupa wang semata..secawan atau segelas air yang kita teguk hingga habis licin hingga menjilat bibir itu dengan jayanya...ya,itu juga rezeki..sebiji kacang yang kita kunyah lumat dan telan itu juga rezeki..nasib sempat telan,,kalau tengah kunyak tiba tiba batuk tersedak menyembur jacang tu...ha tak ada rezeki..ingat tau..

Pakngah : anak pakngah ni periksa dapat nombor berapa?
PC : nombor 6*muka seposen*
Pakngah : eh bagus tu..banyak boleh bagi bagi sorang sikit
PC : eeeee tak suka...tak suka....*lari laju laju sambil nangis sembunyi belakang tong gas*

Dulu..ketika tidak mengerti..bila teringat kembali..ye..banyak itu memberi kita peluang untuk lebih memberi..dan bila adanya sedikit itu bukan alasan untuk tidak memberi..terserah pada diri..




Si kuning lemoN

1:39 PM 15
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Syukur atas setiap nikmat..selawat untukmu ya Rasulullah SAW..

Si kuning lemon
Google image 


♡°•●si kuning lemon●•°♡

Kalau sebelum ini PC berkongsi mengenai epal hijau..kali ini mengenai si kuning lemon..beberapa ketika dimedia sosial viral mengenainya seolah tidak dapat dibendung..sekiranya lemon itu manusia bukan buah..pastinya sering bengkak jari jemarinya tandatangan autograph..glamournya tahap klimaks yang paling genting..huhu..walau pun harganya mahal..tutup sebelah mata..seluk kocek..pergi kaunter bayar juga..

Antara khasiatnya 

♡Membantu melancarkan proses penghadaman
♡Meningkatkan sistem imun badan*antibodi bukan busybody*
♡Sifatnya yang asid bila memasuki tubuh ianya akan membantu mengalkalikan tubuh kita
♡Menjadi agen penyingkiran toksin pada tubuh
♡Kulit menjadi cantik*tambah air whudhuk jadi berseri*
♡In sya Allah berat badan juga boleh dikawal..
*lemon selain dijadikan bahan masakan..ada juga menggunakan lemon untuk mengatasi masalah kelimumur dikepala dan menyental ketiak asyem..*

Dan menurut sumber SINI JUGA

Mengamalkan meminum air lemon dapat membantu kaum wanita yang mengalami masalah dalaman..cysr,,fibroids,,endometriosis,, 
Ingat lemon tiada kuasa penyembuhan melainkan dengan izin Allah..

Akarnya yang utamA

8:00 AM 1
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Akarnya yang utama

_●•°akarnya yang utama°•●_

Rumput biar pun acap kali diracun..lama lama menghijau kembali..kerana akarnya tetap mencengkam bumi..dan kita teguhkan pendirian diri moga tidak goyah dek hasutan duniawi..

Merdekakan minda dari ideologi negatif 
Merdekakan hati dari rasa dengki dan iri hati
Merdekakan diri dari jajahan budaya urbanisasi
#seHATIseJIWA
Bukan sekadar slogan semata
Tidak kira kita ini biasa biasa atau ada ada
Pada pandangan Allah kita sama..

30 August 2015

Giveaway 1.0 by ENA

8:30 PM 9
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



Jom join klik sini

Luaskan ukhuwah..amin..support..

Oh si epal hijaU

12:57 PM 15
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Selamat berhujung minggu..moga hari cuti ini dimanfaatkan sebaiknya..rezeki jugakan..alhamdulillah..

○•°oh si epal hijau°•○

Citarasa kita berbeza..adik beradik pun kadang minat tidak sama..banyak faktor yang mempengaruhi ketidaksamaan itu..sebab itu bila balik kampung ada banyak menu..dah katanya citarasa lain lainkan..bukan meja tak cukup lebar tapi nafsu terlampau besar..*jangan membazir tau*kalau sama itu alhamdulillah..dah Allah tentukan begitu..PC dan encik suami suka makan sayur sayuran dan beberapa jenis buah buahan..setelah tahu khasiatnya kami pun jadikan rutin dalam diet harian..salah satunya
^
^
Oh si epal hijau
Google image 

1.mengabdungi nutrisi yang tinggi seperti zat besi..potasium..magnesium..kalsium..soldium..vitamin C(pada lapisan bawah kulitnya),A,B selain serat yang mudah larut

2.batang saleri kisar sekali dengan epal hijau,tapis dan minum airnya in sya Allah boleh melawaskan..membersihkan usus..*kalau di rumah tu sorang sorang tak apa..tapi kalau ada orang lain sila edarkan mask sorang satu..*

3.menguatkan fungsi paru paru dan tulang selain mengekalkan berat badan dan mengurangkan risiko terkena barah juga asma (semput/lelah)

*hendak menurunkan berat badan..amalkan makan epal hijau juga salah satu ikhtiarnya..in sya Allah..

Ayat mengikut fahaman dan olahan PC
Sumber SINI

Tarbiah dirI

8:38 AM 10
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Tarbiah diri

▪■tarbiah diri■▪

Hembuslah nafas dengan ungkapan zikrullah..
Tariknya semula dengan kalammullah..
Supaya ia menjadi 
Manfaat sebelum Allah mengambil nafas kita semula..

29 August 2015

Simple Giveaway 2.0 by Izzati Amira

7:03 PM 5
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Assalamualaikum w.b.t




Tarikh tutup : 25 SEPT 2015

KLIK GAMBAR DI ATAS UNTUK JOIN SIMPLE GIVEAWAY INI

Jom semak rules dulu :

2. Copy code dalam box kat bawah ni dan paste kan dalam entry *select HTML bukan Compose tau*
3. Tajuk entry " Simple Giveaway 2.0 by Izzati Amira "
4. Tinggalkan url entry anda dekat kotak komen entry saya ini.
5. Warga Malaysia sahaja.


Jawapan : kalkulator  


Sekian , terima kasih.


Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com

6:22 PM 18
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 





Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan.





Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!!

Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya :

  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 31 Ogos 2015.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan akan diumumkan pada 3 September 2015.



nak join giveaway ini, sila klik pada banner..



Sambil menyelam..sambil minum aiR

4:30 PM 10
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Syukur atas setiap nikmat..alhamdulillah.

Sambil menyelam samvil minum air
Google image 

♡•sambil menyelam sambil minum air•♡

Kekuatan seseorang itu tidak terfokus pada kemampuan fizikal semata..banyak faktor..banyak sudut yang perlu dan boleh diambil kira..ketajaman minda..keteguhan hati dan semangatnya..bergabung bommmmm..meletop letop dik..hihihi..kita mungkin boleh berlari tapi tidak boleh terbang kerana tidak bersayap..kucing banyak bulu tapi tidak boleh mencukur bulu diketiaknya..itulah keterbatasan..

Tetapi

Dengan izin DIA pada sesetengah perkara kita boleh laksanakannya sekaligus atau serentak mungkin..sambil menyelam sambil minum air bak kata pepatah..tidak perlu ke afrika untuk jadikan contoh kali ini..hihi..kita update entry..dalam masa sama kita blogwalking..yes anda superb..alhamdulillah..sambil siang ikan bilis..sambil tengok tv..kan 2 in 1 tu..menjana pendapatan melalui blog..hah terbuktikan..Allah.Allah. Allah.alhamdulillah.

Jangan

Pergi shopping usha dada orang..jeling jeling punggung orang..
Buat buat jatuh..dok nyelit nyelit kekonon tergesa gesa nak cepat..sengaja langgar punggung kemudian say oppppsss sorry..
Itu bukan menyelam sambil minum air...tetapi menyelam bunuh pahala sendiri..

Kerana sayanG

8:48 AM 6
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Kerana sayang

°•●kerana sayang●•°

Kita lalai,dugaan datang,,
Kita lupa,masalah menjelma,,
Kita ingkar,musibah melanda,,
Itu tandanya Allah masih sayang kita..

28 August 2015

Sakit derita..ghairah nikmaT

9:00 PM 7
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Sakit derita..ghairah nikmat
Google image 


°•●sakit derita..ghairah nikmat●•°

Selagi kita bernafas selagi itu kisah kematian itu dihujung bibir..ada 
yang sentiasa ingat kematian itu pasti dan berubah juga perbaiki 
diri..ada yang menjadikannya lawak jenaka..terpercik setitik minyak 
panas pun meraung..menjerit lompat setempat..*PC la..tak kata 
orang lain*..itu belum andainya terjirus air panas tak pun tu betis 
terkena ekzos motor...haaaa..kali ini up sikit..*lompat jerit jerit sambil 
nangis teresak esak sambil sapu minyak gamat*..tunggu 2,,3 hari yes..eh ada gelembunglah..hukhukhuk..yang gelembung itulah terkais kuku kucing..adoiiii..alahaiiii..tengok terasa sakit apatah lagi 
melaluinya..itu sakit disebabkan cedera..luka..Sakit dan derita Malaikat Izrail ambil nyawa kita??..pernah kita terfikir atau bayangkan??

♡♡◇◇◇♡♡
Tatkala Malaikat Izrail mengeluarkan nyawa daripada tubuh kekasih Allah..Nabi Muhammad SAW..baginda merasai kesakitannya.. 

“Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini!” ujar Nabi penuh lirih kepada Jibril yang ada di sampingnya.

Jibril yang saat itu berada disamping Rasulullah SAW turut memalingkan wajahnya

"Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada malaikat pengantar wahyu itu. "Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah diragut ajal," kata Jibril.

Namun

Baginda tetap ingat umatnya..

Sehinggalah

Malaikat Jibril menyatakan
, “Ya Rasulullah, Allah Ta'ala berfirman, „Aku haramkan syurga dimasuki oleh para nabi sampai engkau, Muhammad, masuk terlebih dahulu. Dan aku haramkan umat para nabi masuk ke dalamnya sampai umatmu, Muhammad, masuk terlebih dahulu?.”

Tidak ada salahnya andai kita sakit derita tahan keseronokkan dunia..demi ghairah nikmat bersama baginda Rasulullah SAW yang setia menanti kita..

Semat disanubarI

1:51 PM 11
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Semat disanubari
Google image 

♡●•°semat disanubari°•●♡

Ada basikal hendak berjalan kaki
Pergi kedai beli gula
Kurang tiga hari lagi berbaki
Segala persediaan sudah pun bermula

Empat belas jalur empat belas buah negeri
Bintang bulan sabit dipenjuru sisi
Rukun negara jangan diingkari 
Itu tanda janji setia dihati

Jangan mengata si kura kura
Merangkak lambat bukan kehendaknya
Pelbagai bangsa itu uniknya negara
Moga ukhuwah terjalin mesra

Anak kecil lari lari
Sambil makan choki choki
Sejauh mana pun kita berlari
Sayangilah tanah air sendiri

Bermandi manda di sunway lagoon
Bukan percuma tersedia pelampung
Jatuh rebah bangun
Moga negara sentiasa terulung

Belum gosok gigi sudah makan sarapan
Sakit perut angkara kesilapan
Tahun ini ulangtahun kemerdekaan yang ke lima puluh lapan
Moga kita terus maju ke hadapan

Jajahan itu bukan bersenjata saja
Bukalah hati seluas luasnya
Jangan kerana ngam dijiwa kita buat buta saja
Takut generasi kemudian hidupnya merana

Selamat pagi di penghulu harI

9:00 AM 19
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Selamat pagi di penghulu hari

○●•°selamat pagi di penghulu hari°•●○

Sebagaimana dedaun yang berguguran ke tanah 
Begitu juga jasad kita kembali ke tanah juga akhirnya 

27 August 2015

Pastinya sakit..bila tiba masanyA

9:34 PM 4
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Setiap hari itu tersirat rezekinya yang tersendiri..syukur alhamdulillah..

○°pastinya sakit..bila tiba masanya°○


Pastinya sakit bila tiba masanya
Google image 

Pada tubuh manusia jantung itu umpama nadinya..terhenti degupan jantung itu bermakna jasad terbujur dingin..manakala bagi pokok pula sudah tentulah akarnya menjadi nadi..sekiranya boleh janganlah sesuka gati potong akarnya ye..kebuluranlah pokok tersebut..disaat kita nikmati kegembiraan..kebahagiaan..gulung rambut sambil makan popcorn atas sofa empuk..ermmm jangan lupa malaikat maut tak jemu jadi  stalker kita..asyik dok usha sepanjang hari..hari hari..oleh itu behave sehabis yang boleh..amin..

Berkasih sayang..rasa sayang bukan semata pada diri sendiri..juga pada harta benda..dan semua disekeliling kita..hargainya sebaik mungkin..sedari semalam motor kami terpaksa dimasukkan ke wad bengkel..cedera parah..hujan panas..jauh dekat..menabur jasa..berbakti..pastinya dia sakit..hingga tiba masanya jadi begini..

Pastinya sakit bila tiba masanya

Pastinya sakit bila tiba masanya


Pastinya sakit bila tiba masanya

Dalam setiap rezeki kita sebahagiannya ada juga orang lain..sabar menanti gaji..sabar kenderaan tidak sihat..sabar tunggu motor siap diperbaiki esok in sya Allah..





Siapa tahu....

2:22 PM 8
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

12 Zul Qaidah 1436 Hijrah..syukur atas segala nikmat..alhamdulillah..

Siapa tahu
Google image 

●•°siapa tahu..°•●
Rezeki..sukar untuk ditelah..ada yang usahanya seolah tidak terdaya diterima dek akal tetapi pulangannya tidak sepatutnya..yang ada caranya biasa biasa..sederhana tetapi impaknya luar biasa..usaha tetap usaha..doa jangan lupa..tawakkal pada DIA sentiasa..ingat..itu semua rahsia..

Dalam pada mengalami krisis ekonomi global..betul semua tersangatlah merasai tempiasnya*PC langsung tidak terkecuali*..bila dilihat dengan mata kasar seolah angkara tangan tangan manusia..hakikatnya manusia perantara..semua atas kehendakNYA..tatkala fikiran kita buntu..tubuh kita lesu memikir musibah baik pada dunia,,negara mahu pun pada diri sendiri juga keluarga..jangan sampai kita menuding jari pada manusia hingga seolah menyalahkan Allah SWT pentadbir hati dan jiwa kita..bukan sekadar permasalahan ini..sebaliknya pada setiap permasalahan yang timbul..keseluruhannya..waima seekor nyamuk dan semut sekali pun..tanpa izinNya tidak terdaya dia menggigit atau menghisap darah kita..

PC sendiri terkadang alpa..laghanya berganda ganda..terkadang lebihkan..dulukan manusia..sedangkan wajarnya Allah yang pertama*berdosanya diriku Ya Ilahi*astarghfirullahaalaazim..

******♡♡♡******

Yang mana dah mendaftar haji tetapi masih belum berpeluang untuk menunaikan rukun Islam kelima itu..bersabar ye..
Bagi yang telah melengkapi rukun Islam kelima itu..tahniah alhamdulillah..dan kita sama sama berdoa untuk para jemaah yang dipilih Allah tahun ini moga dipermudah segala..

******♡♡♡******

Jom ulangkaji sikit 

Rukun haji
♡niat ihram mengerjakan  fardhu haji
♡wukuf di padang arafah
♡tawaf di kaabah
♡sa'ie di antara bukit safa dan bukit marwa
♡bergunting atau bercukur rambut (bertahalul)
♡tertib pada kebanyakkan rukunnya

Rukun umrah
♡niat ihram mengerjakan umrah
♡tawaf di kaabah
♡sa'ie di antara bukit safa dan bukit marwa
♡bergunting atau bercukur rambut (bertahalul)
♡tertib pada kebanyakkan rukunnya

Yang SATU

8:41 AM 17
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Yang SATU

●•°yang SATU°•●
Mahu susah atau hendak senang itu PILIHAN..
Namun redha kerana keputusannya adalah ketentuan ALLAH..

26 August 2015

PahiT

7:44 PM 6
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Pahit
Google image 

¤°•pahit•°¤
Bila sebut perkataan pahit..diminda yang cedas pastinya terbayang ubatan ubatan*padahal ada saja ubat yang manis*..sayuran seperti peria..tak pun siapa yang pernah muntah hijau atau dipanggil muntah hempedu..haaa kan..boleh terasa rasa di pangkal lidah pahitnya..macam macam cara nak elak rasa pahit tu..makan ubat dengan pisanglah..belum lagi makan pil 2 biji..makan coklat 1 bar*bar besar ok*..hikhik..terpulanglah cara masing masing..ubat tiada kuasa penyembuhan..hak penyembuhan hanyak milik Allah..ubat itu adalah salah satu usaha..cara kita manusia berikhtiar..

Besar atau kecil..banyak atau sedikit..kesilapan sentiasa boleh terjadi..melakukan kesilapan itu satu kelemahan..tetapi mengakui kesilapan itu satu kekuatan yang bukan calang calang..ya..pahit..pahit yang tidak tertelan dan tidak berdaya untuk diluah..namun beranilah..pintu taubat sentiasa terbuka..Allah rindu air mata hamba hambanya..bertabahlah dengan dugaan kerana ianya mampu menjadi satu kekuatan..

Pahit
Google image 

Jahit mana yang terobeK

12:30 PM 16
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Jahit mana yang terobeK
Google image 

Besar atau kecil,,sedikit atau banyak..setiap nikmat harus disyukuri itu tanda berterima kasih pada Allah SWT..

#•°jahit mana yang terobek°•#
Pastinya kita berasa segan bila memakai pakaian yang koyak..kecuali tidak perasan atau terkoyak secara tidak sengaja..eh tapi ada juga yang sengaja koyakkan..tak apa..kita doakan..jangan cepat sangat menilai..siapa tahu esok di akhirat dia dulu masuk syurga..kita??!..belum tentu..asyik mengata dia je..habis pahala..muflis rupanya kita..jeng..jeng..jeng..masa tu Louis Voitton ke..Gucci ke..Prada ke..Crocodile ke..sudah tiada makna..tatabyebye..

Sesetengah perkara yang macam ringan tapi besar kesannya pada aktiviti harian kita terutama menyentuh soal ibadah..pastinya kita bersedih bila hajat kita belum termakbul..bukan Allah zalum tapi suka dan nak dengar lagi suara kita..DIA tahu siapa kita inside and outside..detail..perfect..kan DIA yang menjadikan kita..jadi kita buat checklist supaya Allah lebih pandang,dengar,terima doa kita..rukun Islam lengkap kecuali yang kelima itu adanya kelonggaran..rukun Iman pass..dan...dan..dan...selain itu dalam bab melaksanakan serta menguruskan hadas besar(mandi wajib) juga pastikan beres..
Setiap hari kita cuba perbaiki diri..dan PC juga tidak terkecuali..

Jahit mana yang terobek
Google image 

Mata hatI

8:56 AM 10
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Mata hati

○•°mata hati°•○
Menerangi tidak semestinya dengan cahaya..
Sedikit pertolongan itu kadangkala boleh menyinari lebih daripada apa sepatutnya..

25 August 2015

Iklan lagi..

7:14 PM 13
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

°•●*Iklan lagi..pastinya NUFFNANG*●•°

Alhamdulillah syukur terima kasih Allah..terima kasih Nuffnang 
Satu lagi iklan melekat
DKSH - Hiruscar..

Iklan lagi

Terima kasih teman teman se blogger..penghargaan ini bukan untuk yang berada pada bloglist saja malahan untuk semua members Perdu Cinta juga..kalian sentiasa menyokong Perdu Cinta..angka itu buka ukuran buat PC tetapi keikhlasan kalian berkongsi idea..kesudian ukhuwah meninggalkan jejak dan komen membina..bagi PC yang masih lagi bertatih..sokongan kalian satu nikmat anugerah daripada Allah..itulah hakikatnya..

Iklan lagi

Bermula dari sifar..dengan izin Allah berkat ketulusan hati ukhuwah..
Maaf bukan PC berbangga diri..moga rasa rasa hitam menjauh dari hati ini..susah atau senang..sakit mahupun sihat..Allah.ukhuwah fillah..till jannah..
 Iklan lagi



Hidup inI

2:34 PM 9
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Hidup ini
Google image 

Sahabat Rasulullah SAW yang empat
Abu Bakar Umar Utsman dan Ali
Kalau diri tidak suka diumpat
Diri sendiri pun mesti diingatkan sekali

Buah khuldi penyebabnya
Termakan hasutan iblis durjana
Merana tidak kerana sakit semata
Mungkin juga doa doa dari insan teraniaya 

Syurga itu banyak pintu
Tidak mustahil salah satu kepunyaan kita
Syaratnya jiwa tidak kematu
Harapnya sentiasa bermohon pada yang Esa

Siti Maryam bonda Nabi Isa
Siti Aminah pula bonda Rasulullah 
Bila ditimpa musibah jangan berputus asa
Dekatkan lagi diri dengan Allah

Antara bukit Safa dan Marwah Siti Hajar berlari lari
Demi mendapatkan air untuk anakanda dikasihi
Berusahalah mengasihi diri sendiri
Tidak kira di mana jasad berdiri

Fokus

11:25 AM 17
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

FOKUS || Bukan mudah untuk kita fokus pada satu-satu perkara itu..susah sebenarnya..untuk mendapatkan tumpuan memerlukan kekuatan mental dan kemantapan jiwa..

Fokus

Tegakkan kehidupan yang berliku dengan meluruskan hati hanya kepadaNya,,untukNya 
Gangguan.Sentiasa ada,tidak kiralah di mana-mana pun gangguan itu tetap ada baik datangnya daripada dalam diri sendiri mahupun daripada sekeliling kita.Anggap sahaja sebagai cabaran untuk kita mendapat apa yang kita ingini dan ibaratkan itu pembakar semangat untuk menjadikan kita lebih baik.

*terima kasih ukhuwah
#mencari redha Ilahi 

24 August 2015

Sedih..bila sebahagiannya menghilanG

3:34 PM 14
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Sedih bila sebahagiannya menghilang
Google image 

*•°sedih..bila sebahagiannya menghilang*•°

Sedari kecil PC memang tidak pernah berpisah dengan baba mama..dan ikatan perkahwinan itu melerai semuanya..tanggungjawab..amboi mukhadimah..ngalahkan duduk oversea..tapi percayalah hanya yang mengalami dapat merasai..bukan mudah..tapi tidak mustahil..sejak dari hari itu PC wajibkan diri sehari mesti hantar message pada baba mama 3 kali sehari..pagi..petang dan malam..*moga terus istiqhomah..dan setiap message itu PC tidak pernah tinggal "jua sayang baba mama" dan "ada apa apa bagitahu jua"..seminggu sekali PC akan call..sembang sejam atau sejam setengah..jamak semua cerita..*sambil sembang sambil cas telefon..

Tadi baba call,,

Baba : Assalammualaikum jua
PC : Waalaikummusalam ba

Baba : jua sihat..kata baru batuk selesema bengkak gusi
PC : alhamdulillah ok dah ba..baba kat mana ni..sihat..

Baba : kebun..tabur garam kat pokok sawit ni ha..sihat..yang selalu sakit kocek ni ha...hahahaha 
PC : hahahahaha..baba perlukan duit..nak jua bantu..*risau

Baba : eh tak..tak tak perlu..cuma jua tolong doa ye..ni baba dah nak balik rumah..lepas tu nak pegi balai polis buat report..mama pun nak ikut..
PC : kenapa ba?..kenapa?..ada apa?..degup jantung dah berterabur..*dah 30 minit sembang ketawa ketawa..tiba tiba nak balik pegi balai polis buat report..suara serius..tergesa gesa pulak tu..

Baba : bujang hilang..dah seminggu...dah puas cari..agak agak polis marah tak ye sebab dah lebih 24 jam..mama tengah sedih tu kat rumah..
PC : adoi la baba..+#$/^*&€£¥..

Baba : kan jua pesan ada apa apa bagitahu..ni bujang hilang..
PC : ye tak ye juga..*patutlah hari tu mama call cerita pasal anak ayam mama mati kena hempap zink..hai...walaweaaa

Kucing dah jadi sebahagian ahli keluarga kami..lahirnya di rumah kami..membesar depan mata..jadi kawan gaduh dan tempat bermanja gurau senda..semua ada..buat mama jadi hulk bila ada yang pecahkan pasu bunga mama..ada yang buat baba jadi rasaksa bila kain pelikat baba koyak rabak dijadikan mainan..tapi bila hilang..sedihnya bukan kepalang..35 tahun bukan jangka masa yang singkat..macam jaga anak juga..ditegur..dimarah..sekali sekala dirotan..kerana SAYANG..



Pandang hadapaN

11:02 AM 18
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Pandang hadapan

¤•°pandang hadapan°•¤
Pada suatu yang tidak pasti, ya kita tetap " usahakan "..
Berjaya itu ganjaran..gagal pula pengajaran..


23 August 2015

Sudah sampai waktU

11:47 PM 10
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Sudah sampai waktu

Syukur atas setiap nikmat.alhamdulillah.
○•°sudah sampai waktu°•○

Ziarah menziarahi itu mengerat ukhuwah..tidak khususnya berkunjung ke rumah semata..dan tidak juga kerana berhari raya..atau mungkin semasa rancak musim buah buahan..huhuhu..datang ziarah bila saudara atau sahabat handai tidak sihat berada di hospital juga merapatkan silaturahim..hendak datang berziarah pun ada waktu waktunya..ada adab dan adatnya..berpada padalah..rajin rajin jeling jam ye..tolonglah..sudah masuk teko ketiga..jangan sampai tuan rumah menguap masuk kali ke 108..mau rabak mulut..berair mata dah macam air bertakung dilopak sekepas hujan lebat..huhu..sila hulur salam..beri salam dan balik..

Kita tidak tahu bila ajal menjelma..bagaimana,,di mana itu rahsia..supaya kita sentiasa bersedia...masalahnya bersedia ke kita??..atau masih cintakan dunia..masih sayang setiap apa yang semua sementara..ya..sayang tapi jangan sampai akhirat melayang..usia itu bukan syarat untuk malaikat maut nenangguh tugasnya..bila sudah sampai waktu..moga ada yang mengurus sebaiknya..

SangsI

3:12 PM 11
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Sangsi
Google image 

○○°sangsi°○○

Dihati,rasa sangsi itu perlu untuk kita lebih berhati hati
Sangsi,ia sememangnya aura gelap yang sewajarnya diusir dari hati
Terlebih sangsi itulah yang tidak kita ingini maka kawal dengan bijaksana

Siapa pun kita rasa sangsi seolah sebati pada diri
Bisikan halus yang digelar naluri hati ya terkadang bersahabat dengan sangsi
Ke mana arah rasa itu kita pandu dengan kewarasan akal dan hati

Sangsi mampu menjerumus kita pada lembah hina binasa
Boleh juga buat kita lebih bahagia
Bergantung bagaimana solusinya

Tunjukkanlah rasa sangsi itu walau di mana
Walau hingga tercabut gigi dan gusi
Khabarkanlah rasa sangsi itu walau seantero dunia
Hingga rabak kelopak mata
T E T A P I
Jangan sesekali ada rasa sangsi pada DIA 
Buanglah rasa sangsi pada Ilahi
Jika tidak akibatnya akan merosakkan keimanan dihati

IndahnyA

9:14 AM 5
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Indahnya

●•indahnya•●
Hiduplah selepas kematian di dunia dengan "kebaikkan"..
Padamlah bara di akhirat dengan setiap " pahala "..

Selamat berhujung minggu ukhuwah 
Syukur sentiasa

22 August 2015

Dunya wa akhiraH

9:26 PM 6
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan: dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Oleh itu, tidakkah kamu mahu berfikir?
Surah Al An'am
Ayat 32

♢◆◇dunya wa akhirah◇◆♢
Selain ahli keluarga..sahabat adalah item penting dalam kehidupan kita..tetapi bukan suatu yang mudah untuk kita mendapat sahabat yang baik..bantu kita bila kesempitan..*tak semestinya kewangan ok..hulur bahu bila kita kesedihan*cett bukan lelaki perempuan dik..haram tahu..ingat dosa..itu ambil kesempatan namanya..tengok macam itu owh yup baiknya..baik takat dunya..itu pun dah alhamdulillah bersyukur sangat..Allah pinjamkan sahabat untuk kita..dan oleh kerana kehidupan seterusnya yang kekal lagi abadi adalah akhirah...maka jadilah dan carilah sahabat yang boleh berlari menuju jannah Allah..rajin tegur bila kita lalai..bebel kita bila kita mula menyerong..tarik telinga kita bila mula merapu dan yang paling penting jadi dan carilah sahabat yang buat diri menghampiri PENCIPTA..

Dunya wa akhiraH
Google image 

Lihat..dengan siapa kita sedang berbicarA

11:42 AM 6
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Selamat beristirehat bagi yang bercuti hari ini..yang bekerja,selamat menjalankan tugas ye..syukur atas setiap anugerah daripada Allah SWT..balaslah dengan patuh pada suruhanNYA..jauhi laranganNYA..

♡●•°♡lihat..dengan siapa kita sedang berbicara♡°•●♡
Suka bercakap itu bagus..lebih bagus jika bercakap pada perkara yang bermanfaat..alhamdulillah..bukan bermakna 24 jam sehari 7 hari seminggu serius memanjang..eh no la..tidak bervariasilah jawabnya hidup ni..tak gitu..serius pada tempatnya..berjenaka pada waktunya..barulah warna warni hidup ini..tidak dapat banyak..dapat hilangkan kedutan halus yang ada tu sikit pun jadilah..senyum..senyum..tak rugi pun awak sedekah senyum..jangan harap dia balas kerana kita ada buku masing masing..mungkin dia tengah tahan sakit jerawat batu celah ketiak kot..fikir positif..

Bijak berbahasa berbunga bunga..belum tentu cerdik dalam bertutur..pintar mengutarakan idea tidak semestinya dia pandai menarik perhatian yang mendengar..yang penting cara penyampaian..mesti lihat dengan siapa kita sedang berbicara..beri layanan berbeza tapi jangan dan tidak sama sekali wujud situasi double standard..jangan layan mak ayah kita macam layan kawan kawan..itu tidak sopan namanya..tak usah layan kawan kawan macam kita layan budak kecil..tersangatlah tidak matang..sesuaikan dengan situasi..pandang kanan kiri..sedar diri di mana sedang berdiri..bukan berpura pura..tapi tarbiah diri agar lebih beradab dan berakhlak..

Lihat..dengan siapa kita sedang berbicara
Google image 

HakikaT

8:09 AM 5
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

HakikaT

♡●•○°hakikat°○•●♡
Jasad boleh bersembunyi,,
Wajah boleh dikaburi,,
Hati mampu membohongi,,
Tetapi kenangan silam umpama bayang-bayang yang sentiasa mengekori..

Baiknya kita teruskan..buruknya kita sisihkan sejauhnya..

21 August 2015

Nikmat kedamaiaN

6:47 PM 10
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

nikmat kedamaian
Google image

~nikmat kedamaian~
PC sangat bersyukur kerana dilahirkan dalam sebuah negara yang aman damai..dan pastinya kalian ukhuwah juga turut merasai apa yang PC rasaikan..kan..bersyukur sangatkan..alhamdulillah..celik mata boleh terus tersenyum..gosok gigi,,mandi dengan tenang,,sekali sekala mandi ala P Ramli Sudin dan Ajis..maklumlah gangguan bekalan air..hikhik..baru celik mata saja dah boleh terus fikir menu sarapan..tidak risau perut kosong berirama tango..atau seolah ada pertandingan rock kapak..

adik adik,,anak anak senang hati pergi sekolah..kecuali yang malas buat kerja sekolah..itu yang liat nak ke sekolah..ermmm jangan macam itu intan payung..nanti awak menyesal sendiri..awaklah bakal mentadbir negara kita ini..ingat..perselisihan faham itu perlu sekadar untuk mendapat dan mencari solusi terbaik..berhati hati jangan sampai merebak hingga meragut kesejahteraan yang ada..

Kedamaian walau sedikit dan sekecil mana pun hargailah sebaik baiknya..itu juga rezeki..bersyukulah..untuk mendapatkan ukhuwah yang utuh bukan semudah kopek kacang..makan isi,,kulitnya dilmpar saja..no..terkadang ibu bapa sendiri sukar untuk menyatukan hati dan jiwa anak anak walhal seibu sebapa sedarah sedaging..ianya perlu diusahakan..mesti ada kerjasama..in sya Allah boleh..dan moa moga di sana kelak kita juga nikmati kedamaian yang luar biasa,,



Benci? Tak suka?..lisan dan tindakaN

12:30 PM 12
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Syukur atas setiap nikmat..alhamdulillah..selawat buat Rasulullah SAW yang dirindui..

Benci?tak suka? Lisan dan tindakan
Google image 

*●○•°benci? tak suka?..lisan dan tindakan°•○●*
Bila PC keluar..tidak kiralah saja bersiar siar atau mencari barang keperluan..gelagat manusia berlegar di depan mata..sengaja tengok*macam pelik kalau jalan tutup mata laki bini,,sambil pimpin tangan..nyanyi lagu 10 budak hitam*..atau tak sengaja mereka tertunjuk*tengok gaya sengaja,suka orang tengok*..semua ada..yang pada PC dan suami pelik..tapi eh...dia rekax je..slumber je..air muka tukan seolah olah cakap**apa tengok tengok..ada aku kesah..chill..cool..ha tengoklah..**Chill sangat ye..chilli giling nak...ekekekeke...dalam kita benci pada kemungkaran..pada kita tidak suka melihat apa yang tidak sewajarnya..sekiranya berdaya tegahlah dengan lisan..dengan syarat cakap elok elok..ingat,,penerimaan orang berbeza beza..rambut yang sama hitam pun susah nak nilai hati dia dik..ni pulak trand rambut burung nuri..

Benci dan tidak suka bukan pada suatu perkara yang tidak elok..awas..berhati hati..

F : woi jom aku belanja minum kat kantin,donat 1
S : tak hingin aku
F : sampai hati kau
S : telinga,jantung,hidung semua sampai..silap silap kaki aku pun sampai..
F : janganlah sombong sangat..tengoklah nanti..aku pinang ko..ko beranak anak aku ramai ramai..
S : kalau setakat muka kau tak hingin aku..pui..pui..pui..hakkk tuii..aku sanggup tak kawin..pinggan tak retak..nasi tak dingin..kau nak aku tak hinginn..

13 tahun dulu..pantas masa berlalu..kali terakhir jumpa dipintu pagar sekolah bersalaman..berpeluk cium..salam perpisahan..2015 bertemu..alhamdulillah  dua sahabat ini dah ada 4 orang anak..mereka yang dulunya tidak sehaluan pantang bertemu pasti bertelagah..rupanya berjodohan..hahaha..Allah.


MenghitunG

8:38 AM 11
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Menghitung

menghitung♡
Mengimbau kenangan manis itu biasa..mencipta detik bahagia itu lumrah..luar biasa andai setiap detik kita menyesali setiap noda dan dosa yang terukir disepanjang hayat kita..

Salam Jumaat untuk semua..

20 August 2015

Selesai maghrib..tunggu isyaK

7:39 PM 8
Selesai maghrib..tunggu isyaK
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hari khamis malam jumaat
Duduk bersila atas sejadah
Lepas tamat baca yasin buat doa selamat
Tak perlu yang panjang ringkas cukup dah

Bila hukumnya wajib maka mesti buat
Nak tambah pahala sokong dengan yang hukumnya sunnat
Biarlah kita mula macam lambat
Asal bukan kita jadi tukang penamat

Tolong ketip kuku yang panjang
Jangan suka cepat terpengaruh
Tidak jangka apa bakal mendatang
Usaha berdoa terus berserah

Bintang indah dilangit yang pekat
Dingin angin menyapa pipi
Jangan hidup dek kerana pangkat
Esok lusa akan ditinggal pergi

Sepuluh sen dua puluh sen
Sembunyi tabung bawah besen
Nikmatnya makan telur masin
Ucap alhamdulillah selepas bersin

3 rakaat ditunai sudah
Berzikir berselawat dalam hati
Sebelum bangun lipat sejadah
Ingatkan diri solat isyak sekejap lagi


Jangan dihabis habiskaN

12:30 PM 13
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum ukhuwah 

♡○●•°jangan dihabis habiskan°•●○♡
Zaman berubah..apatah lagi masyarakatnya..dulu suka duka diarilah tempat meluah rasa..tengah berbaris dikantin kena potong baris dengan abang dan kakak senoir pun catat dalam diari..rantai basikal lucut pun tulis dalam diari..terpijak tahi ayam kat laman rumah eh pun tulis juga...nasib masa tu tak reti nak bercintan cintun..coet lagi..tulis pun bercampur baur huruf kecil dengan huruf besar..kalau tidak..lebih tebal dari kamus dewan diarinya..hihihi...tapi sekarang note,tab,smart phone yang canggih manggih..taip sajalah..dalam toilet pun boleh sempat catat diari..ermm..laman sosial..hak individu..peribadi..tetapi jangan terlalu ghairah meluah rasa..simpan sedikit untuk diri..SIMPAN WALAU SECEBIS CUMA..

Siapa yang tidak sayang keluarga..mak ayah yang besarkan kita..jaga sakit pening kita..penuhi keperluan makan pakai kita..betul hormat memang wajib hormat..itu jangan lupa sampai bila bila..jangan sesekali berani lupa mereka..bila dah berumahtangga..sedikit berubah situasinya..bagi wanita muslimah solehah..ye ukhuwah semua yang sudah berstatus isteri..dan yang masih single mingle atau bride to be...suami perlu diutamakan..contoh..kita masak sesedap sampai berlendir ketiak..suami bekerja..tiba tiba mak ayah kita datang...hidang makanan..maklumlah tengahari..ingat ye...tinggalkan juga makanan itu untuk suami..asingkan khas untuk suami..kesian suami kita balik kerja letih..lapar..pergi dapur tinggal sisa sisa je..kuah tinggal secamca,,nasi tinggal setengah senduk..tak ke pilu hati dia..kalau darurat..masak la lagi ye...itu pun kalau tak nak berlendir ketiak jawab depan Allah kelak..

Jangan dihabis habiskan
Google image