29 September 2014

::Minyak..air..bersatu tiadA::

11:04 PM 2
Ihsan Google 

Bissmillahirahmanirahim ..
Assalammualaikum..

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Sayur goreng santan berlemak
Banyak bercakap bergetar bibir
Bila menggoreng menggunakan minyak
Merebus pula menggunakan air
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Angguk dia...menggeleng pun dia..menyokong sesuka hati pun dia..dah kata best friend forever kan..kan..hihihi,haruslah..harus juga di ingat..sama sama manusia..esok lusa berpaling juga..apa asas dan terasnya menjalin persahabatan itu..sahabat tidak suka merembat..kawan tidak akan berlawan..tapi teman..mesti susah senang sama..nak lagi comel..ukhwah biar lillahitaala..

Kongsi bantal..mimpi berbeza..kalau sama pun..sama sama tak tidur dok berebut bantal buruk..hehe..perbezaan itulah menjadikan hidup warna warni..tak gitu..kadangkala yang ibarat langit dan bumi itulah apabila bergabung dengan cara berlainan mencetuskan fenomena berguna..

Setiap daripada kita ada peranan tersendiri..merendah diri bagus..tapi jangan merendah rendahkan diri..kalau tak cukup tinggi..jangan pinggirkan diri sembunyi dalam perigi gara gara frust tak layak jadi model walaupun iklan berus gigi...bersyukurlah..ucap alhamdulillah..jangan biarkan emosi menghanyutkan kita hingga mengkufuri nikmat Ilahi..

28 September 2014

::Mendasari dahulU::

12:56 PM 5
Ihsan Google 

Bissmillahirahmanirahim, ,
Assalammualaikum,,hye..

Jom ber"khalwat"..whatssss that you mean..mata hitam bertukar jingga..tu cuping telinga timbul urat..tegang dik urat leher..kalau dijentik sikit saja maunya putus..sambil bercekak pinggang..espresi gitu..bila marah..terkejut semua spontankan..lupa yang bercekak pinggang tu tak elok..menggambarkan sikap sombong dan angkuh..tak apa..bukan sengaja..kan dan kata spontan..ok..

Khalwat itu kata kerja
Khalwat juga asalnya bahasa arab
Bersinonim dengan suluk,mengasingkan diri,memencilkan diri
Menjadi kata terbitan apabila berimbuhan "ber"

Jelas??..dalam jua situasi..kita mesti luaskan telinga untuk mendengar penjelesan dan berlapang dada bukan dedah dada ye untuk menerima teguran dan pendapat..ini sangat penting..bila mana tidak beri ruang pada diri untuk menyoal pada perkara yang tidak difahami tidak mustahil juga berlaku perkara tidak sewajarnya berlaku..jangan ye..jauhinya..

Bila kawan kawan..lelaki dengan lelaki...perempuan dengan perempuan lah ye..ajak berkhalwat..tanya dulu elok elok..tak ke seram dengar khalwat tu..terus terbayang pihak pencegah maksiat kan..meremang bulu kucing jiran sebelah dik..tak nak jadi saksi di akhirat..ada ketikanya kita perlu berkhalwat..biar hanya kita dan DIA..Rasulullah SAW juga seringkali berkhalwat..ditemani Malaikat Jibrail membawa wahyu daripada Allah..

24 September 2014

::Bicara matA::

10:08 PM 3
Ihsan Google

Bissmillahirahmanirahim 
Assalammualaikum 

Hati..tidak boleh dilihat dengan mata kasar..tapi ritmanya dapat ditafsir dek sirna mata..berjuta kali seulas bibir munggil berlipstick pink pekat likat melekat menafi..namun mata tidak berbohong..

Deria yang istimewa..gembira mahupun sedih..persamaannya boleh mengalir air mata..jernih tidak berwarna..alhamdulillah..air mata itu pun nikmat..bersyukurlah..tapi ingat,,jangan keterlaluan bila menanggis kerana sedikit sebanyak ia boleh menganggu saraf mata..biarlah Kassim Selamat saja..

Bersyukur atas pinjaman yang tidak terhingga..melihat seluas alam..alhamdulillah..namun jangan kita lupa..setiap apa yang kita lihat bakal dipersoalkan kelak..jangan kerana pandangan rosak hati dan kewarasan akal kita..seronok mata memandang belum tentu ia bermanfaat..yang jelek itu mungkin itu yang sewajarnya..deria penglihatan mudah tersasar..justeru itu hidupkan mata hati itu..

21 September 2014

Hijau

2:11 PM 6
Ihsan Google 

Bissmillahirahmanirahim >> Assalammualaikum 

Pergi zoo nak tengok pingu
Selamat bertugas dan berehat dihujung minggu

¤¤Makan keropok cicah sos cili..syok hehe¤¤

On suis dalam gelap
Rambut keras terkena karen
Jatuh bangun dalam hidup
Untuk kesenangan masa depan

¤¤usaha sampai lebam..insyaAllah success¤¤

Nak melaram bermakeup tebal
Tebalnya bukan seinci dua
Tak salah bermuka tebal
Adatnya bila ditegur ketua

¤¤jangan risau keras hati itu bagus kalau kena tempatnya¤¤

Pakai tudung senget sebelah
Jangan pelik itu kreatif
Jangan terus terusan asyik dimarah
Takut kelak jadi pasif

¤¤dorongan,,sokongan penyumbang pada satu kecenerlangan¤¤




18 September 2014

^^Berganti..dapat tunai^^

10:30 PM 5
Ihsan Google

Bissmillahirahmanirahim, ,
Assalammualaikum. ,

Bersyukur kita bersua lagi..bersua melalui bicara hati..PC,sahabat,,awak,,dia,,kita secara tidak langsung sedang berkomunikasi..idea daripada Allah,,diluah menjadi coretan untuk dikongsi bersama,,yang baik PASTINYA daripada Allah..apa yang PC kongsi,,baik manfaatkan,,lagha itu memang ada pada PC..mengaku ni..ikhlas..

Mengingati perkara lepas memang jadi satu tabiat semulajadi kita..ye tak?..flash back dulu dulu kekdahnya..kalau boleh,nak mengungkit,,ungkit yang baik baik,,molek molek saja ye,,yang koyak rabak,,lubang lubang,,hangus rentong,,,campak nun jauh jauh..sekarang dalan usia yang sewajarnya bermain pondok pondok,,tapi berada di sekolah walau belajar dan bermain,,nikmatnya berbeza..dulu,,bila sebut saja main memang main bersungguh..tinggal buku,,pensil,,dan bila belajar terkadang tu mood main terbawa bawa..tapi fokus first..dah kalau misai yang berbicara..terjingkit jingkit..mau tak lebam kuku..takuttt..

Hidup tidak sentiasa susah,,usaha insyaAllah boleh mengubah,,tak apalah sederhana pun..dapat senang hati pun alhamdulillah..senang itu tidak bermakna harta benda semata..ye tak..tenang nak beribadah..suka kepada kebaikkan,,terutama bila orang lain peroleh kebaikkan dan kemudahan,,doalah moga kita pun berjangkit..boleh?..kita bertanggungjawab atas setiap apa kita lakukan,,di tadika,dah belajar mewarna amboi,,rugi tak aplikasi..pintu bilik pun ok berbatik canting gitu,,dan kucing sasaran pertama..maka bereyeliner la dengan celak mekah,,berinailah dengan luna merah..suka..puas,,tunjuk mama moga dapat puji pujian rupanya bak gigitan si tabuan hutan..2 das je..niat tidak menghalalkan cara..no!!!..

Kita tidak sempurna melainkan DIA..namun hanya termampu untuk kita lakukan adalah berusaha untuk meminimumkan jurang kekurangan itu dengan saling melengkapi..




16 September 2014

::BertuaH::

12:50 PM 0
Assalammualaikum semua..
Bissmillahirahmanirahim..

Selamat bercuti umun kita semua..alhamdulillah, , dan cara kebetulan sedang cuti sekolah..waktu beginilah boleh ambil kesempatan..ingat,, bukan ambil kesempatan itu semuanya negatif ok,, kalau betul caranya baik hasilnya,, insyaAllah, ,SELAMAT..



Situasi apa pun yang kita lalui,, hadapi dan nikmati,, bersyukurlah senantiasa,, didik hati kita untuk sentiasa merendah diri..tak rugi,, percayalah,, kawan yang baik itu salah satu nikmat,,kalau boyfriend ajak ngeteh malam malam buta itu pun baik,, baik jauhkan diri,, baik fikir banyak kali dan baik ajak satu family ikut sekali,, "if you love me because of Allah,, make sure you falling in love with all my family"..keywords ni..hormat menghormati bukan sekadar salam cium tangan,, tidak hanya tundukkan kepala atau bonggkokkan badan bila lalu depan orang lebih dewasa dan matang..terlalu luas ertinya..lantaran itu kita mesti mulai dengan menghormati diri sendiri dulu..kerana kita..berbilang bangsa.. 




14 September 2014

::PemataH::

9:24 PM 0
Ihsan Google

Bissmillahirahmanirahim..
Assalammualaikum semua..

Mensyukuri setiap nikmat..ingat,walau hanya sesuap nasi dan seteguk air yang masuk ke mulut dan perut kita, itulah rezeki kita..bila yang sedikit itu kita hargai,, syukuri,, insyaAllah ianya kian bertambah tanpa kita sedari,, moga Allah sertakan keberkatan juga..alhamdulillah yeyy..sedikit terasa banyak.

Menghasilkan buah dan berbunga yang tidak putus,, daun yang lebar menghijau,, dahan yang utuh..itu sudah membayangkan suburnya pokok tersebut,,senyum lebar tuan punya ye..ingat ye,, tumbuhan pun nak belaian,, perhatian,,bukan kita saja dambakan begitu..janganlah sampai peluk cium dik,,takut orang takut nak melintas depan rumah kita pulak nanti..

Bila kita suka,dia suka,orang lain suka,, itulah yang kita suka dan nak sangat,, dapat respond baikkan,, sokongankan,, betul,,dan bila dibantah,, diubah,, dicegah,, dilarang..mungkin kita atau dia dan mereka naik berang..siapa suruh buat kerja merapukan,,semakin banyak teguran yang baik,, maka nilai kualiti semakin tinggi,, namun setelah kebaikkan dilakukan,, masih lagi banyak salahnya..subhanallah., ini bahaya,, kerana penyakit hati sedang melanda,, jadilah insan yang membina bukan meruntuh,,






12 September 2014

::Teng..teng,,, cak..cak bA::

9:26 PM 5
::Teng..teng,,, cak..cak bA::
Bissmillahhirahmannirahim..
Assalammualaikum semua..sahabat sahabat PC :)

Syukur atas setiap nikmat Allah..alhamdulillah..hujung minggu esok menyapa..ada yang bercuti,, ada yang tetap bertugas..apa pun niatkan setiap perkara baik yang kita lakukan itu kerana Allah,, ibadah untukNYA,,

Siapa yang tak geram bila tengok baby..mana ada baby yang tak comel..semua comel..yang suka membeza beza sikap manusia..pada Allah,, sama..gebu mulus..hati mana tak tertawan,, bila diagah senyum,, aaauww,, geeeeram,, bersih tulus mulus dan telus,, syurga..syurga..syurga..ada haruman syurga..ditimang,didakap,dicium lembut,, ermmm..dann yang berasakan baby juga tapi sekadar baby face..jangan mengidam nak dibelai manja..dosa tau tak,, dosa,, tunggu bila ada yang halal..faham tak??..tak faham??..

Sekali dua,, ketiga keempat kali,, dan mungkin berkali kali,,cuba dan terus mencuba..jangan berputus asa,, jangan jemu muak,, jangan,, jangan,, jangan,, semangat mesti terus menggebu dalam bab bab beramal soleh..berbuat amal kebaikkan,, istiqhomah,, luruskan yang bengkok,, tebalkan yang tipis,, labuhkan yang senteng,, zaman kita jadi adik adik dah lepas,, jangan biarkan adik kita nangis berguling guling berebut baju dan seluar..beralah dan berubah demi maruah,, insyaAllah boleh..PC pun kadangkala lagha,, jom temankan PC..

Tiada satu pun terlepas daripada dihisab kelak,, namun kasih sayang Allah itu terlalu luas untuk kita.Allah sentiasa menyuruh umatnya bertaubat keranaNYA.Allah nak hadiahkan kita syurgaNYA.Moga kita bersungguh mencari redha Ilahi..seperti mana bersungguh nak putih gebu dik..hehe..

07 September 2014

::Bila saya awak,,mereka kitA::

6:57 PM 4
Ihsan Google

Bissmillahirahmanirahim, ,
Assalammualaikum dan hello semua :)

Yang beristirehat, selamat bersantai petang,,kurangkan manisan untuk nikmat lidah,, lebihkan kata kata indah untuk nikmat telinga.. yang berada dalam kesesakkan jalan raya pulang dari tempat  kerja,, bersabarlah,, sementara nak tunggu lampu hijau,, berzikirlah,beristighfarlah,,jiwa tenang,, pahala dapat.. ;)

Pengalaman itu landasan membezakan cerita..lebihnya kepada fakta atau auta,, bezanya tetap ada dan ketara..penghayatan sangat jauh berbeza..kalau pun tidak kita melalui,belajarlah untuk mengerti,, dan jika sedang merasai,,sama samalah lebih untuk saling berkongsi,,kalau pasti,, andai diyakini,, silakan,, ayam kita berkokok,, ayam dia berkokok,, kokok mungkin sama tapi penyebab berbeza,, hehe..kalau tak nak dengar kokok,, sembelih masak rendang dik..hamboi,, lebihkan kuah,, sedekah jiran sikit,,

Perbezaan,, diri sendiri merasainya,, atau mungkin daripada suara suara yang kita suka atau tidak suka untuk dengar..merdu gemersik macam mana pun alunan suaranya,, kalau butir bicaranya bak pedang tajam menghunus dada,, adoii,,rela menjadi penghuni tandas..dulu macam pelik,, tapi sekarang nak berwassapp,, berwechat..sambil meneran pun orang tak kisah,, yang penting berhati hati ketika berselfie..hehehehe,, ingat manusia sukar di telah sikapnya,,

Meng"ia" dan menidakkan mudah,, lebih lebih bila emosi menguasai diri,, tatkala ini 1001 macam perkara boleh terjadi,, hakikatnya manusia bertukar zombi,, asalnya makan nasi tukar makan gigi,, itu belum jadi hulk lagi,, apa pun,, kita mesti berhati hati,,untuk merasai dan menghayati sesuatu perkara baik atau musibah itu,, belajarlah untuk memahami,, bayangkan andai kita berada pada situasi sedemikian..kalau selalu bayangkan yang indah indah,, sekali sekala sebaliknya pula..supaya lebih bersedia..hidup tak selalu tersenyum,, dah kesedihan itu bersilih ganti..

04 September 2014

::Genggam erat-eraT::

9:13 PM 0
Ihsan Google

Bissmillahirahmanirahim..
Assalammualaikum dan hi semua..

Selawat pada mu wahai Rasulullah SAW..Alhamdulillah atas setiap nikmat wahai Allah..tahniah pada saudara mara,rakan taulan yang bakal memenuhi rukun Islam kelima tahun ini,,yang tidak terpilih,, sabar,, insyaAllah masanya akan tiba,, bersangka baik dengan Allah,, jangan merajuk merajuk,, kan rezeki Allah itu saaaaangat luas..

Bila tengok orang berjaya,,sedikit berada,, lebih bahagia dan gembira,, jangan gundah gulana,, datang dekat bukan tumpang bersyukur tapi tolong mencederakan,, tumbuk nampak lebamnya,cubit nampak bintatnya,, tapi cedera parahnya hati,, ermmmm jarum benang 2 kontena pun tak mampu nak jahit remuknya,, cuba belajar bersyukur seadanya,, ammmmboi..

Kalau dulu pakai baju biru,kain merah,tudung kuning,, sumpah kena gelakkan,, usus tu hampir hampir terkeluar daripada tekak you,, itu dulu,,sekarang stail dik non,, bila tengok buku buku sejarah,, tamadun manusia purba,bercawat,, terjuih juih bibir tu..eee,..eee,..sedar atau tidak kita sedang mengulangi zaman mereka,, bukan menghina jauh sekali mencerca namun inilah hakikatnya..dan andai meraka masih wujud,, kita akan jadi mangsa gelak guling guling..tak apalah,, jom kembali ke alam nyata,,

Kasih sayang Allah sangat bernilai,, pandangan Allah sangat kita harapkan,, redha Allah sesudah redha ibu ayah kita,,sangat kita impikan..selagi kita genggam erat,, dakap rapat,,ikat hati kita ketat ketat..bantuan Allah akan tiba tepat masanya insyaAllah..DUA KALIMAH SYAHADAH ITU janji kita pada PENCIPTA..