24 October 2013

::..Tertanya-tanyA..::


بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Manalah dia ni..kata janji nak datang jam 2.30..tak sampai-sampai pun lagi..naik longgar dah kepala lutut ni ha jenab oii..eh..2.30 pagi ke petang??ha..lain kali deal betul-betul ye..maklumlah kita ada masa 24 jamkan..tunggu punya tunggu tak muncul-muncul..nak salahkan siapa??jangan marah ok..bersabarlah..

Bila nampak je wanita mengandung ,,haiihh sibuk bukan main lagi main teka-teka..ala teka jantina baby dalam kandungan tu..padahal mak baby tu pun buat slumber je..asalkan sihat dan selamat semasa proses melahirkan..dah syukur alhamdulillah..

Sifat manusiakan suka sangatlah bersyakwasangka..betul tak??kadangkala tak terucap di mulut pastinya terdetik dihati tu..tanpa usul periksa dah buat tuduhan dan cerita melulu..``ishh kenapalah kita dok senyum meleret dia buat tak tahu je..muka masam mencuka pulak tu??``..protes tak puas hati la konon ye..padahal kawan tu sedang menahan sakit gigi sebab masa lunch makan daging korban masak kicap terselit celah gigi.. J curiga itu perlu cuma jangan sampai ke tahap berlebih-lebihan..akan menimbulkan masalah kelak..

Seperti mana cuaca..kadang hujan..kadang panas..dan lumrah hidup kita pulak tidak memanjang gembira..tidak juga sentiasa bersedih..kadangkala kita sering membandingkan diri kita dengan orang lain..``kenapalah perjalanan dia tu mudah je..senang je,,cool je..dan kita terlalu rumit dan memeningkan..``..tengok dia macam tak ada masalah pun..kalau ada masalah pun masih lagi boleh senyum dan waras membuat keputusan..taklah nak meroyan sana sini..gigit telinga orang sana sini..atau tembak  secara rambang nak lepaskan stress``..``tak pun cari baby sorang dok lambung-lambung stail mamak tebar roti canaikan``..sangat penuh tanda tanyakan kita ni.. J

Setiap orang ada bahagian masing-masing..ada takdir sendiri..jangan sesekali kita pertikai takdir dan bahagian orang lain kerana semuanya anugerah ILAHI..walaupun tahi lalat sebiji..itu rezeki dia..biarlah..apa yang penting kita didik diri agar sentiasa tenang dan positif..redha dan bersyukur..bukan kita hanya perlukan tubuh badan yang cergas dan minda yang cerdas..sebaliknya kita juga sangat memerlukan hati yang bersih..wassalam J

11 comments:

  1. Hello I'am Chris From France!!
    This is not a "spam"
    Assalamualaikum
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    You can forward this invitation to your friends

    ReplyDelete
  2. iya betul.... hati mesti bersih, tak mahu prasangka ni, .. tak elok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih mama singgah dan komen..hari-hari mesti cuci hati dengan zikrullah..insyaAllah tenang dan sabar..kita sama-sama berusaha kan.. :)

      Delete
  3. ha betol. husnu zon dengan manusia. tapi susahkan nak amalkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sentiasa bersangka baik..betul sangat-sangatlah susah kerana hasutan yang tak pernah lekang..baik dari manusia mahupun bisikan syaitan dan iblis..

      Delete
  4. memang sangat betul tu, tapi memang ada jenis orang yang nampak macam terima segala dari Allah, tapi sebenarnya mempersoalkan dan mempertikaikan...sifat dan lumrah manusia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm ini bahaya ni..tak jujur pada hati dan diri sendiri..tak nafi ramai sangat macam ni,,itulah adatnya kita ini manusiakan..kadangkala terseliuh hatinya..seringkali hati tersasar meragui takdir ILAHI..selagi punya waktu..insyaAllah segala kelemahan boleh diperbaiki..amin..

      Delete
  5. Haiiii.. salam kenal yea...
    Done follow sini no. 143
    Jom follow me back.. heeeee..
    Leh saling kunjung mengunjung pasni...
    http://tengkubutang.blogspot.com/ dan
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhwah kembali ye..alhamdulillah dah follow kembali..insyaAllah moga silaturrahim kian meluas bersama sahabat-sahabat yang lain :) amin..

      Delete
  6. Haiiii.. salam kenal yea...
    Done follow sini no. 143
    Jom follow me back.. heeeee..
    Leh saling kunjung mengunjung pasni...
    http://tengkubutang.blogspot.com/ dan
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. bersangka baik dengan apa pun..ada hikmahnya sesuatu tu terjadi..:))

    ReplyDelete

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..