15 February 2013


بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Seirama senandung semalamlalalalaseiring dan sejalan,,seindah bunga di taman..lalala,,hihihi
Tu sahaja la yang terdaya dan termampu pun..nak nyanyi lebih lebih bukan tak boleh takut nanti pokok lada dalam pasu jadi layu..burung terbang tiba tiba kebas sayapnya..lalat jadi rabun..nampak sangat suara tak sedapkan..jadi bersyukurlah kepada sesiapa ada suara yang merdu tu..gunakan sebaiknya..kihkihkih..jangan gunkan pada tempat yang salah juga perkara yang salah tau..

dalam hidup kita ni kena ada keseimbangan..dah makan..kena minum..kalau tak nanti makanan tu sukar nak dihadamkan..kesian usus kena bekerja keras..sembelit la jawabnya bila...prot..prot.. :) bila badan kita dah berpeluh dan kotor..mesti kena mandi..nanti kalau tidak ada kuman pula ye pada kulit..lepas makan,,pinggan mangkuk tu mesti kita cuci..tak boleh la longgok saja atau biarkan dalam singki..konon konon nak jimat duit ternak candawan sendiri..tapi salah pula caranya ye..padahal vitamin M terlebih sudah.. :(

bila pakai baju kurung,,mesti pakai kainnya..takkan nak pakai seluar tidur pula..bila dengar azan..mesti segerakan solatkan..bukan segerakan yang lain..pendek kata semua yang kita lakukan mesti seia dan sekata..seiring dan sejalan..satu azam,satu tekad dan satu matlamat..barulah apa yang kita impikan menjadi satu kenyataan..insyaAllah..

senadainya bila sudah tidak lagi ada persefahaman dan kata sepakat..apa yang akan terjadi?apa yang akan berlaku?kalau adik beradik yang dulunya mesra..tiba tiba masing masing membawa haluan dan hati masing masing yang konononya sentap tak seberapa tu..kalau dulu sepasang suami isteri yang dilebel loving couple tiba tiba berantakan..apa akan terjadi pada anak anak mereka tu..2 orang sahabat baik,,tidur sebantal,makan sepinggan tiba tiba mungkir janji untuk susah senang bersama..meninggalkan sahabatnya ketika kesusahan..terkapai kapai seakan lemas kerana tak pandai nak berenang tu..kaki itik lupa pulak nak pakai..apa akan berlaku..sedih dan tersangat la sedihnya..betul tak?

sumbang..semuanya akan menjadi sumbang dan canggung..boleh ke kita berjalan kaki kiri dan kaki kanan digerakkan serentak..andai kata serentak,,itu bukan berjalan tapi melompat..seiringnya apabila kiri dan kanan melangkah berselang seli..step by step..begitulah dalam kehidupan kita..mesti ada keseimbangan dan mestilah seirama..jangan menjadi manusia yang terlalu mengejar dunia hingga terabai akhirat..dan keterlaluan berusaha untuk mendapatkan akhirat hinggakan mengabaikan tanggungjawab di dunia ini,,Allah mendatangkan ujian itu dalam pelbagai cara dan bentuk untuk menguji hamba hambanya mengikut kemampuan hambanya..jangan sampai kita tersilap membuat percaturan kelak binasa diri sendiri

wassalam

12 comments:

  1. bila cakap balance, zizie rasa diri ni tak balance la kak.. kerja asyik nak marah je.. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu akk pun mcm tu..tapi akak cuba puasa zie..lama2 alhamdulillah sikit2 berubah.. :)

      Delete
  2. peringatan yang menusuk qolbu...harap sepanjang hayat ini dapat seimbang dalam semua perkara...amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita ini manusia biasa,,terkadang lebih,,terkadang kurang..moga Allah sentiasa beri panduan dan tunjukkan jalan yang benar kepada kita :)

      Delete
  3. betul, hidup perlukan balance. Lebihkan dunia, lupa akhirat pun tak balancekan? hehe ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak seimbang sangat..bahaya macam tu..takut tiba2 kita mati dalam kemungkaran..nauzubillah.. :)

      Delete
  4. agreed. pandang setiap prkara dgn mata hati. optimis. dan seimbang duniawi ukhrawi ^^

    ReplyDelete
  5. btul..prlu seimbangkan semua perkara..dunia dan akhirat...selalunya dugaan Allah yang paling berat adalah kesenangan..kerana selalunya bla manusia dalam kesenangan ia akan mula leka dan terpedaya dengan godaan dunia. sangat suka entri2 kat blog wak ni...keep it up~

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah la..kesenangan ni buat manusia alpa dan leka..kejayaan dan kemerlangan pun boleh buat manusia hilang pedoman..moga kita dijauhkan daripada bersikap lupa Allah,lupa diri dan lupa asal usul..nauzubillah..terima kasih..saya budak masih bertatih..terlalu hijau dalam dunia blog ni..tak sabar nak tggu bby mr and mrs krole..

      Delete
    2. huhuhu..mnggu dpan dah msuk 9 bulan kandunga...insyallah tak lama lg bakal jd ayah...huhu thanks yew wak...krole lagilah excited skngni~doakan terbaik jew amin~

      Delete

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..