15 October 2012

,,.biLA geNDang diPaLU,,geLAnggANG MUlA diBuKa...


 Assalammualaikum semua (+_+)..bersyukur kita kerana masih berpeluang melihat bulan dan matahari..melihat wajah-wajah insan yang disayangi..time ini ibu bapa lah golongan yang paling sibuk..tidak senang duduk,fikiran rungsing memikirkan anak-anak..mempersiapkan anak-anak untuk berjuang di medan peperiksaan..tak kurang membuat persiapan membeli kelengkapan alatan tulis seperti hari pertama persekolahan..lengkap dan cukup sempurna..nampak tak kasih mereka??..doa dan macam-macam solat dilakukan,,tidak kurang juga yang berpuasa sunat..ada yang bertemu ustaz untuk meminta air penerang hati..tak kisahlah asalkan usaha itu tidak mensyirikkan dan bertentangan dengan hukum Allah..

demi masa depan anak-anak tersayang..mereka mahu melihat semuanya berjaya..lain halnya pula dengan para guru yang terlibat mengajar kelas-kelas peperiksaan PMR>SPM>STPM..semuanya bertungkus lumus membuat extra class,,tak cukup siang,,malam pun ada juga kelas bagi subjek yang agak sukar..energy cikgu pun double extra klu macam ni..yang terlalu focus sampai jatuh sakit pun ada..ewah macam cikgu pulak yang nak exam gamaknya....cikgu oh cikgu..melihat dan membuat skor-skor soalan sehabis baik mahu membantu anak-anak murid..segala ilmu yang ada habis dicurahakan..banyak pahala cikgu dapat…hehehehehe yahoo..

demi anak bangsa..pengorbanan guru jangan dilupakan ye..dan yang paling giat berusaha sebenarnya adalah calon peperiksaan itu sendiri..kalau la boleh,masa yang Allah berikan sebanyak 24jam dapat ditambah alangkah indahnya..hehehhehe..masa tak cukup bukan alasan tinggal solat tau..no,no,no dosa..dosa ooooo..ingat tu..buat masa ini pengurusan masa yang terbaik adalah sangat utama..tidur mesti cukup..kalau tak penyakit mudah datang..study smart not study hard..teringat zaman persekolahan dulu..terlalu indah dan manis ,,,tidak mampu diungkap dengan kata-kata..terima kasih babah dan mama,terima kasih cikgu,,terima kasih semua dan Ya Allah bersyukurku kepada MU… kerana memberiku peluang dan ruang.. berjuang kerana Allah,,menuntut ilmu itu ibadah..berjaya atau gagal bukan persoalan utama..yang penting usaha..wassalam..

No comments:

Post a Comment

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..