Perlu Sejelasnya

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum 💖
PERLU SEJELASNYA || Apa yang didengar perlu jelas supaya nanti apa yang akan disampaikan juga jelas tanpa keraguan..tiada teragak-agak..muka keliru..bila ditanya dua tiga kali terus sepi.Itu yang nanti jadi fitnah.


Cakap belakang itu mengata..cakap depan-depan tidak kena cara  itu mengutuk dan menghina..sudahnya bagaimana?...jumpa secara peribadi..bicara daripada jiwa yang tenang dan akal yang waras.Selamat insyaAllah.


SIASAT DULU.Siasat dengan menyebuk lain.Sudah mendapat aduan kemudian buat tindakan sewajarnya seandainya melibatkan banyak pihak,panggil kesemuanya bermesyuarah..dengar suara pihak yang terlibat,ya itu siasat.Tapi kalau datang tidak beri salam terus terjah tanya itu ini..itu menyebuk namanya.

HERO HEROIN YANG TEWAS.Kalau sebut hero atau heroin haruslah dia yang menonjol..yang hebat memainkan wataknya..yang menjadi tumpuan kerana merupakan watak-watak utama..walau pada awalnya macam lemah dan kalah..tapi pengakhirannya juat dan juara..baik drama dan filem Melayu..atau Bollywood juga di novel-novel.Itu watak mengikut acuan skrip dan bayangan..hakikatnya ada sahaja hero heroin yang tewas..bukan dari segi fizikal tapi jiwanya.

Melangkah melibatkan diri dalam satu-satu situasi itu perlu bijak mengendali dan membawa diri..sekiranya sedia maklum sedang marak apinya,jangan sengaja disiram minyak lagi dan lagi..takut diri kita sendiri terbakar sama..
🍒terima kasih ukhuwah 
👑sama-sama mencari redha Ilahi 
💝Ramadhan sudah dekat😄 

Previous
Next Post »

6 comments

Write comments
Husna Rahman
AUTHOR
May 21, 2017 at 12:41 PM delete

Insyaallah. lama tak visit sini

Waalaikumussalam PC

Reply
avatar
Ana Suhana
AUTHOR
May 21, 2017 at 2:09 PM delete

Nak menegur biar bertempat agar 2-2 pihak tidak terasa dan tidak menjejaskan ukhwah yg terjalin.

Reply
avatar
paridah
AUTHOR
May 21, 2017 at 4:09 PM delete

MENEGUR BERBUDI BICARA ELOK

Reply
avatar
Azwar Syuhada
AUTHOR
May 21, 2017 at 7:21 PM delete

Bukan tak boleh tegur, tapi biar kena tempatnya ;)

Reply
avatar
galaksi viral
AUTHOR
May 21, 2017 at 7:57 PM delete

setuju pendapat akak. selamat menyambut Ramadhan kak. :)

Reply
avatar
Siqah Hussin
AUTHOR
May 23, 2017 at 7:10 AM delete

Nak menegur biar bertepatan dengan masa dan keadaan. Nak berdepan untuk bagi penjelasan, memerlukan hati dan fikiran yang kuat juga..

Reply
avatar

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH.. EmoticonEmoticon