Timbang-timbangkanlah

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum 💖

TIMBANG-TIMBANGKANLAH || Zaman dulu sistem barter..tukar-tukar barang..kemudian barulah guna matawang..hinggalah sekarang..cuma kadar,,bentuk wang itulah berubah selari dengan zaman..semakin baik..memudahkan urusan berjual beli..alhamdulillah..dan yang penting dalam perniagaan atau urusan jual beli ini jaga apa yang telah disyariatkan..

Peniaga cubalah.Jangan kurangkan timbangan tetapi beratkan harga sesukanya..itu tidak jujur..tidak salah beratkan timbangan tetapi meringankan harga...itu lebih baik dengan meniatkan sebagai sedekah..kejarlah dua-dua..untung dunia..untung akhirat..dalam perniagaan siapa bijak peniaga itu bukan sahaja dapat menjual barang..kalau kena caranya dapat beli hati pelanggan juga..lillahitaala.

Pendapat.Semua orang berhak dan layak untuk memberi pendapat..waima anak kecil sekalipun tidak salah untuk kita mendengar apa yang mereka ingin perkatakan atau kongsikan agar mereka rasa dihargai oleh orang dewasa*mungkin secara tidak langsung membantu juga meningkatkan keyakinan diri mereka insyaAllah *..kanak-kanak ini tersangat lurus dan tulus bila bercakap..maklumlah daripada hati yang putih mulus..😍..

Perbezaan juga boleh menyatukan.Persamaan itu memudahkan namun silap percaturan boleh membuatkan seolah bertanding satu sama lain kerana potensi untuk berlumba-lumba itu ada untuk membina identiti..siapa lebih bagus..siapa lebih hebat...dalam baik ada buruknya..dalam buruk carilah kebaikkannya..perbezaan boleh menjarakkan namun kena dengan caranya perbezaan itu akan saling menarik satu sama lain kerana semangat untuk meneroka itu mendalam...timbang-timbangkanlah..

*terima kasih ukhuwah 
#mencari redha Ilahi 

Previous
Next Post »

8 comments

Write comments
Ana Suhana
AUTHOR
February 25, 2017 at 8:52 AM delete

Timbangan tu memang kena jaga betuk2. Masa kak ana jaga kedai dulu, benda ni yg paling kak ana jaga. Takut kena jawab dekat sana nanti 😀

Reply
avatar
Kim Chaa
AUTHOR
February 25, 2017 at 11:28 AM delete

betul. semua orang berhak beri pendapat. nak terima atau tidak, bergantunglah kepada kita sendiri.

Reply
avatar
aRz MoHa
AUTHOR
February 25, 2017 at 12:49 PM delete

betul pc....perkongsian yang hebat

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
February 25, 2017 at 1:32 PM delete

Betul kak..kadang kita lakukan tanpa sedar..esok di sana kita memang tak boleh nak kari ke mana pun..nak beralasan tak boleh..sebab semua ada jawapannya :)

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
February 25, 2017 at 1:33 PM delete

Yup...suka atau tidak..denfar dulu..hadam betul2..baik ambil..kalau rasa tak selesa dihati dan pendengaran elak dan tolak cara berhemah.. :)

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
February 25, 2017 at 1:35 PM delete

SubhanaAllah..terima kasih aRz MoHa..semua dgn izinNYA..moga bermanfaat :)

Reply
avatar
Belogs JM
AUTHOR
February 26, 2017 at 9:10 AM delete

ikhlas dalam segalanya...

Reply
avatar
Nour Adieb
AUTHOR
February 26, 2017 at 7:01 PM delete

kalau yg ego tu, mmg susah nak terima pdpt org lain.

Reply
avatar

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH.. EmoticonEmoticon