Fikir-fikirkan Dahulu

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalammualaikum 💖

FIKIR-FIKIRKAN DAHULU || "terlajar perahu boleh undur..terlajak kata diri dan ukhuwah binasa"..nampak tak PC pandai-pandai ubah peribahasa ini..^^ oleh itu tiada salahnya kalau lebih baik kita diam andai tiada motif untuk bercakap dengan tujuan saja-saja..yang saja-saja itulah bahaya..takutnya saja-saja juga dapat doasa..tak gitu..dan takut juga saja-saja itulah bawa bencana..

fikir dulu

Punca mengapa dalam kebanyakkan hukum syarak mempunyai akal yang waras itu menjadi syarat utama dan keperluan  pada sesuatu rukun sah..kerana besar kesannya andai kita lakukan sesuatu keputusan itu melulu tanpa berfikir panjang..makan mempunyai kewaran akal menjadi intipati utama bagi kesejahteraan bersama atas setiap tindakan dan keputusan yang bakal dikongsi bersama..in sya Allah.

#mencari redha Allah
*terima kasih ukhuwah
Previous
Next Post »

8 comments

Write comments
Eeca Shyaa
AUTHOR
July 2, 2016 at 8:40 PM delete

kalau semua manusia ialah introvert, rasanya tak ada yang akan ckp sekadar suka2. sbb introvert hanya bckp bila perlu je dan mostly adalah pendiam hihihii

Reply
avatar
Siqah Hussin
AUTHOR
July 2, 2016 at 10:01 PM delete

baik diam daripada cakap sesuatu yang salah ye kak :)

Reply
avatar
July 2, 2016 at 11:03 PM delete

Betul sangat... zaman media sosial yang penuh mencabar ni, yang ada title ustaz pun boleh terlepas cakap.. dulu orang cakap lidah setajam pisau.. sekarang, jari lebih tajam dari pisau!

Reply
avatar
Khir Khalid
AUTHOR
July 3, 2016 at 7:14 PM delete

Lebih baik diam dari berkata2 sesuatu yg memudaratkan org lain... sembang2 ceria kawan2 takpe kan... :)

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
July 3, 2016 at 8:26 PM delete

Kan...betul..sebenarnya nak ramah boleh..cuma kena lebih berhati2..sebab kadang kita tak perasan apa yang kita cakapkan..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
July 4, 2016 at 12:10 AM delete

Setuju KA...kita kena dengar betul2 dan tapis sehabis baik..bukan bermakna kita sudah cukup baik tapi dalam usaha untuk menjadi dan belajar ke arah kebaikkan perlu luruskan hati...

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
July 4, 2016 at 12:12 AM delete

Betul Bro KK..kalau bergurau selagi tidak menyakiti,,tidak mengaibkan...tiada masalah bagi pendapat PC..itu pun warna warni hidup kita.. :)

Reply
avatar

Sepatah Dua Kata Kalian Amat PC Hargai..TERIMA KASIH.. EmoticonEmoticon