Gelagat Manusia

Advertisement
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Assalammualaikum..

GELAGAT MANUSIA || Tersenyum sendiri bila melihat gelagatnya manusia..

Berjalan laju...ada yang suka berjalan laju...kejar masa mungkin atau terlewat bertemujanji...macam lipas kudung jalannya...langgar orang sana...sentuh bahu sini...setiap kali itu sorry...sorry...sorry...adab masih dijaga...kesian jantung berdegup laju penatnya dia berkerja mengepam darah...bertenanglah itu yang Rasulullah ajar...

Tong sampah cuma dua langkah...seronok juga letak dan buang sampah ikut cermin kereta...sedangkan kereta parking betul betul dua langkah dari tong sampah...pakcik tukang sapu pun senyum kelat...geleng kepala...anak mat saleh siap speaking lagi.."mommy see..rubbish"...sambil tunjuk sampah...tak apalah lain kali jangan buat lagi...anak anak...adik adik dan semua jangan tiru ya..

Suka tutup mata...masalah bila sengaja tutup mata yang sememangnya jelas celik...hehe...ya awak ada baby...kami faham..awak juga kena faham depan tu ada atok dan nenek sedang sama sama beratur beli makanan...kami mengalah dengar anak awak merengek...ok tak apa silakan...usahalah pujuk anak awak supaya atok dan nenek dihadapan selesa untuk membeli...bukan memberi laluan pula kepada awak...cuba ya...memang kita tak jangka ragam anak kecil...tapi ibu bapa pastinya boleh handle anak sendiri in sya Allah..

Jangan melihat saja...jadikan tauladan supaya kita tidak lakukan perkara yang sama. .amin..

*terima kasih ukhuwah 😁


Tag : Santai
9 Komen untuk "Gelagat Manusia"

Jum join : http://rennyenqop.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html

Siqah geram je kalau nampak orang buang sampah dari cermin kereta. Apalah salahnya simpan kan. Kalau buang, ada potensi terbang ke kereta belakang. Huhu. Sentiasa beringat kita nampaknya :)

Setiap gelagat baik dan buruk adalah pengajaran buat kita yg Allah kurniakan sebagai peringatan dan contoh... subhanallah walhamdulillah...

Terima kasih ajak PC join ya...in sya Allah :)

Betul...selain sampah kak PC rasa sedih kalau nampak orang buang puntung rokok...bahaya jugakan...setuju...sampah tu simpan dulu...jumpa tong sampah buang..

Setuju...kita jadikan pengajaran...jadikan ingatan...baik ikut...kurang baik tolak jauh jauh..amin.

PERBAIKI PERILAKU DIRI AGAR DISENANGI...

Salam . peringatan yang bagus kdang kita lupa

bab buang sampah merata tu aida geram.
selambe nyer dia campak sampah keluar dari kereta.
agak nyer la kan, pe yg dia nasihat anak2 dia tentang tu?
anak tgk dia buang sampah gitu, tak malu ke ekk?

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH..

Back To Top