Istiqhomah Ma'ruf

Advertisement
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Daun salad dibuat ulam
Sebelum dimakan cuci dahulu
Bila bersua ucaplah salam
Saling mendoa diberkati selalu

daun pudina
Google Image

Daun pudina baunya segar
Warnanya hijau menarik hati
Pupuklah setiasa rasa sabar
Supaya tidak terasa sakit dihati

Batang saderi dipotong serong
Sedap dimasukkan ke dalam masakkan
Dengar tazkirah jangan melopong
Catatlah setiap ilmu yang dikongsikan

Buah sengkuang diracik-racik
Bersama timun digaul rata
Bila bercakap jangan terpekik-pekik
Macam tiada adab pula jadinya



Tag : Pantun
9 Komen untuk "Istiqhomah Ma'ruf"

istiqomah pun ada ganjarannya, insyaAllah

baca rangkap akhir teringat dato' m. fadzilah kamsah cakap. Kalau kita sayang kan orang, kita cakap lembut2 je walaupun dalam keadaan marah. Macam selalu, easier said than done.. hee. Mendalam maksud pantun ni.

Betul...walau sedikit tapi baik tetap berbaloi...

Betul...kadang yang cakap slow tu yang terkesannya bukan main main...tapi waktu marah sangat susah nak cakap macam tak ada apa apa....kalau boleh buat sangat bagus...

Betul...in sha Allah amin....:)

Saya ada terbaca satu buku dari barat berjudul 'The Power Of Consistency'... orang bukan Islam pun akui kuasa istiqamah... dalam istiqamah ada berkatnya...

Sepatah Dua Kata Kalian Amat PC Hargai..TERIMA KASIH..

Back To Top