Besar Peranan Seorang Imam Rumahtangga

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

BESAR PERANAN SEORANG IMAM RUMAHTANGGA || Biarpun tidak mampu menghafal 30 juzuk Al Quran dapat membaca senaskah Al Quran itu juga sudah memadai..alhamdulillah..kalau tidak berdaya menjadi imam di masjid-masjid atau di surau-suarau..tapi boleh menjadi imam yang baik pada ahli keluarga itu juga sudah besar nikmatnya...iyalah kemampuan orang berbeza-beza..terima apa adanya..hormati satu sama lain...dan peranan imam keluarga suami ..ayah terutamanya adalah memberi dan menyediakan nafkah untuk ahli keluarganya..zahiriah dan batiniah(rohani)..

Daripada Abu Hurairah RA katanya, sabda Rasulullah SAW, 

Antara wang yang engkau belanjakan ke jalan Allah, wang yang engkau belanjakan untuk hamba sahaya, wang yang engkau sedekahkan kepada orang-orang miskin dan wang yang engkau belanjakan untuk kaum keluargamu, maka pahala yang paling besar ialah wang yang dibelanjakan untuk menyara kaum keluargamu.


Riwayat Muslim

Jangan berasa rugi berhabis untuk keluarga..in sha Allah Allah akan ganti dan gandakan..namun harus berpada-pada..beri apa sewajarnya...beri pada tempatnya dan beri pada yang selayaknya...

Previous
Next Post »

6 comments

Write comments
Bunda_nora
AUTHOR
March 28, 2016 at 12:54 AM delete

Betul tu..sebagai seorang imam dalam rumah tangga, suami atau bapa....besar tanggung jawab yang perlu dipikul. Cukuplah sekadar mampu menjadi seorang imam yang baik dan bertanggung jawab untuk ahli keluarga.

Reply
avatar
Khir Khalid
AUTHOR
March 28, 2016 at 4:16 AM delete

Semoga saya dpt menjalankan tanggungjawab sebaiknya utk keluarga dan agama... aamiin. T kasih atas peringatan dan nasihat ini PC.

Reply
avatar
Yatie Owner
AUTHOR
March 28, 2016 at 8:20 AM delete

terima kasih berkongsi artikel ni PC :)

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
March 28, 2016 at 10:10 AM delete

betul bunda..sebab semua tergalas dibahunya...semua perlu diurus sebaiknya..isteri..anak-anak umpama ahli jawatankuasa..ketua penghulunya adalah bapa atau suami itu sendiri.

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
March 28, 2016 at 10:13 AM delete

in sha Allah..amin..bro KK boleh..doa..usaha..tawakkal..Allah akan bantu hambanya yang berusaha untuk menjadi terbaik :)

Reply
avatar

Sepatah Dua Kata Kalian Amat PC Hargai..TERIMA KASIH.. EmoticonEmoticon