Betik

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Jumaat pertama di bulan Oktober
Cuaca yang suram,,jerebu masih bersisa..hanya Allah saja yang tahu bila ianya akan berakhir.
Setiap tahun pembakaran terbuka besar besaran dilakukan.
Tidak mengambil ikhtibarkah atau sememangnya disengajakan.
"KERANA NILA SETITIK BINASA SUSU SEBELANGA"
Tidak kira apa situasinya jaga diri,jaga kesihatan,jaga semua.

************************************

♡ BETIK ♡

Image
Google image 

Tidak semua orang suka buah betik.Alasan,baunya yang kurang sedap tak pun dikatanya makan betik macam musang..hammmboi...tapi kopi tahi musang dihirupnya pulak..macam tak boleh tunggu air tu sejuk..lidah dah birat macam terung kena salai pun buat muka seposen..

1)Buah betik sangat kaya dengan vitamin A dan C di mana kandungan seratnya yang tinggi

2)Mengandungi air, protein, lemak, serat, zat besi, fosforus, kalium, kalsium, natrium, niasin, riboflavin, tiamin, karpain, karposid, mirosin, papain dan pektin

3)Boleh menjadi bahan pelawas bagi yang mengalami masalah sembelit

4)Kandungan papain dalam daun betik boleh melembutkan daging 

5)Masyarakt Mexico juga menggunakan daun betik untuk melembutkan daging, selain dijadikan ubat untuk asma dan masalah jantung. 

6)Penggunaan daun terlalu banyak ia boleh jadi berbahaya kerana ia boleh menghasilkan toksik

Ingin tahu lebih lanjut rujuk sini
Previous
Next Post »

2 comments

Write comments
October 2, 2015 at 1:35 PM delete

Salam Jumaat sis...
suka betik.. memang melawaskan... anak akak pun suka sgt makan... hehe

Reply
avatar
Dunia Zumal
AUTHOR
October 2, 2015 at 5:27 PM delete

Wah daun betik boleh lembutkan daging yer. Zumal suka buah betik yang sejuk, nikmatnya kalau makan musim panas...

Reply
avatar

Kata-kata kalian itu INSPIRASI..TERIMA KASIH.. EmoticonEmoticon