Suapan mewaH

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Syukur atas segala nikmat..alhamdulillah

suapan mewah
Google image

* suapan mewah *

Ingat tidak bila suapan pertama kita..masukkan makanan dalam mulut menggunakan tangan kita yang comel tu..yang selalu mak mak tazkirah..kata lantai yang kenyang banyak makan..masuk mulut sebiji dua saja..ingat??..tak ingat tak apa..PC pun tak ingat..mama mesti ingat..sebab sampai sekarang pun bila balik kampung mama masih lagi rajin sekali sekala tu nak menyuap anaknya yang dah remaja purba ni*cubalah,,akan terbit satu rasa yang tak boleh diungkap dengan kata kata biarpun sekadar telur mata dan kicap*..


Apa yang kita suap pada mulut kita tidak mewah tidak mengapa..jangan malu jangan segan..itu rezeki dan bahagian kitakan..alhamdulillah..tapi kita mewahkan dengan sunnah..perut kenyang..pahala dapat..jaga adab ketika makan terutama bila ada tetamu,,
**cuci tangan bersih bersih
**jangan lupa baca bissmillah dan doa makan
**makan menggunakan tangan kanan..kenapa?sebab syaitan makan guna tangan kiri.
**kunyah 40 kali..
**jangan berbual sambil makan

Kita boleh..boleh ubah sikit sikit..mulakan hari ini..







Previous
Next Post »

26 comments

Write comments
September 9, 2015 at 1:08 PM delete

benar. kadang makan makanan yang ala kadar pun dah terasa heaven

Reply
avatar
Aya Suria
AUTHOR
September 9, 2015 at 1:19 PM delete

rindu mak suapkan uwaaaa...

Reply
avatar
September 9, 2015 at 2:06 PM delete

Wlau telur ngan kicap bila makan suap mmg nikmat- hehehehe

Reply
avatar
beat
AUTHOR
September 9, 2015 at 2:46 PM delete

40x kunyah merawat sembelit

Reply
avatar
fadh leyanie
AUTHOR
September 9, 2015 at 3:41 PM delete

Ambil mknn yg paling dekat dahulu, lagi2 dihadapan tetamu..

Reply
avatar
fadh leyanie
AUTHOR
September 9, 2015 at 3:41 PM delete

Ambil mknn yg paling dekat dahulu, lagi2 dihadapan tetamu..

Reply
avatar
Shikin Razali
AUTHOR
September 9, 2015 at 4:11 PM delete

Makan bersuap dapar mengeratkan lagi hubungan kasih sayang antara keluarga...insha allah akan menjadi amalan dalam keluarga saya kelak..

Reply
avatar
Ija Rased
AUTHOR
September 9, 2015 at 4:31 PM delete

assalam
betul tu..suapan mak tu adalah satu perkara yang sgt sy rindu.

Reply
avatar
September 9, 2015 at 4:45 PM delete

as salam, saya membalas kunjungan awk ke blog saya..:) ank2 sy pun walaupun dah bersekolah semua, still ada masa nak mamanya suap time makan..:)

Reply
avatar
❤Kamsiah❤
AUTHOR
September 9, 2015 at 6:58 PM delete

saat makan berjamaah..itulah nikmat yg tak terhingga...

Reply
avatar
Zizie Zack
AUTHOR
September 9, 2015 at 7:48 PM delete

kunyah 40 kali tu susah sikit.. selalunya halfway dh habis telan.. hehe

Reply
avatar
anez zamri
AUTHOR
September 9, 2015 at 7:51 PM delete

Rindunye zaman anak dara mak suapkan makan..haha..skrg masa suapkan anak plak..kihkihkih

Reply
avatar
Dunia Zumal
AUTHOR
September 9, 2015 at 9:01 PM delete

Jangan bagi tumpah nanti nasi nangis...

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:39 PM delete

@munirah mansor
Betul..yang penting halal dan suci..hehehe...sebab jadi darah daging..maka perlu lepas sirim syarak..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:40 PM delete

@Aya Suria
Best...tangan yang belai kita kecik2..suap kita..berkat..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:41 PM delete

@Rusmeyati Nordin
Nikmat lain macam..seronok yang rare..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:42 PM delete

@beat
Cepat kenyang..bantu perut kita juga..bland ori..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:42 PM delete

@fadh leyanie
Eh betul tu..setuju..itu pun adab jugakan...

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:43 PM delete

@Shikin Razali
Amin...amalkan..sekali sekala imbau kenangan zaman kecik2..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:44 PM delete

@Ija Rased
Hehehe...dengan syarat biar mak kita makan dulu...jangan suap kita dulu...

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:45 PM delete

@Cik Matahariku
Elok..sekali sekala ok..pengikat kasih sayang juga..nanti dah besar...dah ada keluarga senďiri..rindu tu semua..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:46 PM delete

@❤Kamsiah❤
Ditambah gurau senda..ye...tak selera jadi selera..bertambah semangat nak makan..boleh lupa diet..hihi..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:47 PM delete

@Zizie Zack
Kihkihkih...macam automatic tertelan sendirikan...yes betul zie...

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:48 PM delete

@anez zamri
Suap betul2..ada keberkatan suapan ibu..nikmatnya dapat suap anak makankan...

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 9, 2015 at 10:49 PM delete

@Dunia Zumal
Hahaha..aahh dulu mama selalu cakap macam tu..psikologi..dah jenuh kutip satu satu...gigih...

Reply
avatar

Sepatah Dua Kata Kalian Amat PC Hargai..TERIMA KASIH.. EmoticonEmoticon