::..RenjataN..::

sumber : Google

Assalammualaikum,,
Ya Rabb
Selawat dan salam buat Rasul junjungan SAW

Alhamdulillah cuaca cerah hingga ke petang hari ini..walaupun angin bertiup kuat..meliuk lintuk dahan dan pelepah pokok..bunga berguguran..melayang dibawa angin.. walau pandangan mata tidak mampu melihat sang bayu..memadai dapat merasai kedinginannya itu..syukur dengan nikmat Allah berikan..

Bila berjumpa saudara mara,sahabat handai,, atau berziarah..kita diajar untuk memberi salam juga berjabat tangan,,budak kecil pun pandai beri salam..walaupun versi yang kadangkala tak dapat dikesan bahasanya dari negara mana..hehe..bila assalammualaikum bertukar tam tim tom..tak pun ooommm..sekurang kurangnya mereka tahu adab..ye tak..tidaklah sergah dari belakang melulu..kesian kawan tu tercekik batang jagung..terperanjat bukan main..tak sempat nak hadiahkan kita sup selipar saiz 8..dah masuk ward..bukan ke kejam kita..nauzubillah..ingat nak bergurau ada batasannya ye..

Ada bahagia,, ada derita..lumrah kehidupan kita..setuju?zon selesa kadangkala buat kita lalai..apatah lagi andai setiap apa yang diingini mudah untuk terlaksana..ok..alhamdulillah itu rezeki..pastinya kita lipat gandakan tanda kesyukuran itu dengan lebih istiqhomah melaksanakan suruhanNYA,dan meninggalkan laranganNYA..boleh?yes yang mengangguk tu sangat comel♥..namun tarbiah diri agar bersedia untuk menghadapi ujian Allah..mungkin ujian itu teguran Allah pada kita,amaran agar tidak terusan tergelincir dari landasan...insyaAllah..

Previous
Next Post »

16 comments

Write comments
Niesa
AUTHOR
January 29, 2014 at 7:45 PM delete

Setujuu..kdg2 Allah cuba nak uji bila ala bg derita...bila kita cuba berubah kearah lebih baik Allah bg ujian/dugaan bertimpa2 agar kita sentiasa tabah..inshaAllah.. :)

Reply
avatar
January 29, 2014 at 7:52 PM delete

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Reply
avatar
January 29, 2014 at 8:27 PM delete

anak mama yang sufi ni, pandai salam tak kira orang, solat pun rajin, sebelum tidur mesti dia solat dulu, kelakar pun ada, bila mama tanya, sufi buat apa?, sufi solat ek.. siap angguk...

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
January 29, 2014 at 9:54 PM delete

@Niesa
Betul dengan cara itu kesabaran kita semakin bertambah..insyaAllah..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
January 29, 2014 at 9:58 PM delete

@Norhasniza Khalid
Allahuakbar bagus tu mama..mesti comel..hehe..mama terus bagi sokongan..moga sufi dan kakak jadi anak yang solehah..susah mama kita nak tengok budak budak yang suka solat tanpa di suruh atau dimarah terlebih dulu..

Reply
avatar
January 30, 2014 at 7:01 AM delete

Hhuhuhhuuhu... teringat Abak pada adik abk yg kecil ... bagi salam dah pbdai tapi bunyinya lucu maklumlah baru nk blajar bcakap.. In Shaa Allah.. yg baik kita amalkan..

Reply
avatar
Kakzakie
AUTHOR
January 30, 2014 at 9:25 AM delete

Renjatan hebat bila lelaki dan perempuan yg tak sepatutnya bersalam PC. Boleh aje mengucap salam tapi tak payahlah hulur tangan. Angguk kepala tanda hormat dah jauh lebih baik...

Masa kecik tak apalah salam tapi bila dah mumayyiz masa diperkenalkan sebab bila dah baligh kena tahu bezakan mana yg boleh dan tak boleh. Tak boleh larung semacam aje. Wallahu'alam..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
January 30, 2014 at 11:56 AM delete

@Abak Lorong Cinta
Daripada mereka tidak tahu dan ibarat rebung itu kita mula didik..agar kelak menjadi insan umpama buluh yang mudah dilentur..hehe..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
January 30, 2014 at 11:59 AM delete

@Kakzakie
Betul kak..adab dan adat..hukum dan tradisi..kadang dicampuradukkan..moga kita tidak terkeliru dan bercelaru dengan situasi sebegini..

Reply
avatar
Aku Penghibur
AUTHOR
January 30, 2014 at 12:23 PM delete

renjatn perubahan hidup ,..jangan biarkan kita dalam kehidupan terlalu selesa.. dan bergurau berpada-padalah

Reply
avatar
MyCherita
AUTHOR
January 30, 2014 at 12:32 PM delete

Salam ukhwah, 1st time datang ke sini.. done follow anda.... dari : http://thescreammer.blogspot.com/

Reply
avatar
Ai Syah
AUTHOR
January 30, 2014 at 1:23 PM delete

bg slm atau sapaan sebelum menegur tu mmg sgt2 penting..klo main sergah..org pun sakit ati nk lyn..hmm..=)

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
January 30, 2014 at 1:40 PM delete

@Aku Penghibur
Betul acik..besederhanalah kerana ujian Allah itu tidak terduga..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
January 30, 2014 at 1:41 PM delete

@MyCherita
Salam ukhwah kembali ye..terima kasih sudi follow..dan PC akan berkunjung kembali..insyaAllah..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
January 30, 2014 at 1:43 PM delete

@Ai Syah
Ucapan salam itu satu doa..kalaupun tidak membari salam..bertegur sapalah dengan penuh sopan dan adab..

Reply
avatar

Sepatah Dua Kata Kalian Amat PC Hargai..TERIMA KASIH.. EmoticonEmoticon