,,::KeLIrU CelaRu ::,,


بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Eh mana satu lorong nak masuk ni?kiri ke kanan?..adus pening la pulak..maklumlah tempat baru dan asing bagi kita..takkan nak bermanja manja dengan abang google map pulak kot..macam tak kacak anggun la pulak..haishh..ermm time macam nilah cik GPS berlaku perubahan hormon..set cantik bagai..tiba tiba cik GPS pun tak boleh kesan..agaknya banyak sangat cabang jalan ni..biasalah GPS kan hasil ciptaan manusia..memang tak sesempurna ciptaan Allah..betul tak?angkat kening sikit..toing..toing J terima kasih..hihihihi..

seronoknya kalau jadi perempun..boleh pakai baju cantik cantik,make up tebal ala ala tar jalan,,boleh selalu keluar shopping,,ermm suntik sikitlah bagi nampak like persian cat..gebu you..kalah apam pisang cik gayah belakang rumah..ala kurang putih la pulak..cucuk la lagi sikit..sikit jer..baru dua puluh ribu..je..je..auw..you sayang I kan darling..i cinta you only tau..ever,and ever..wah cakap london..masa sekolah periksa kertas bahasa inggeris dapat lapan..fail le tu..bila bercintan cintun fasih la pulak ye..dok sakan memujuk sampai tergadai maruah diri..nauzubillah..haram dan berdosa besar tu!!..bosan la kawan dengan kau ni..asyik asyik pergi surau,balik balik baca Al Quran,,lagi lagi ceramah agama,,tak rock la..kawan dengan dia lagi seronok..boleh balik lewat malam,lepak lepak tepi jalan,,boleh pakai baju saiz adik aku..wah hebat ni..betul betul daftar nak jadi kawan rock dalam neraka..aarrghhh rimas betul aku,,itu tak boleh,ini tak boleh,,yang itu haram,yang ini berdosa,macam ini tidak sopan,macam itu  tidak manis..kebebasan..mahu kebebasan..

***masyaAllah..kita ini manusia biasa,,kita  mudah terdedah dengan gangguan yang tidak baik..dan hati kita ini juga mudah berubah dengan sekelip mata..sekelip mata tau..pantas tak?..pantaskan..lantaran itu kita kena bijak membina benteng untuk tawan hati kita daripada diceroboh oleh anasir yang negatif..kenapa hati?kerana hati umpama minyak pelincir yang akan menggerakkan sesebuah kenderaan..semahal dan semewah mana pun kenderaan itu tanpa minyak,,enjin tidak mampu dihidupkan..begitulah fungsi hati..

gerakan dihati akan dihantar ke otak untuk ditafsir..maka hati kita perlu sentiasa diterapi dengan rawatan zikir supaya tidak mudah terjebak dalam noda dan dosa..dalam mencari kesempurnaan kita kadangkala tergelincir dan rebah..mungkin kerana kurang pengetahuan atau tersasar lantaran tidak tahu ke mana arah panduan sebenar..ini sangat bahaya..kerana kekeliruan akan berlaku..

kekeliruan yang tiada penghujung akan pula menimbulkan kecelaruan..bila kekeliruan ini bergabung dengan  kecelaruan maka seperti gunung berapi yang akan memuntahkan laharnya..boleh bayangkan..tutup mata..bayangkan betul betul ye..tutp mata suruh bayangkan gunung berapi tu..bukan suruh tidur..la tu apa yang sampai meleleh air liur basi tu..lap cepat J..tak mengapa..dimaafkan..buanglah segala kekeliruan dan kecelaruan yang ada dalam diri kita supaya apa yang kita miliki tidak mudah tergadai dan terburai..

wassalam
Previous
Next Post »

6 comments

Write comments
Budak Kampung
AUTHOR
February 13, 2013 at 11:31 AM delete

BK harap ni jalan terbaek untuk kami =(

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
February 13, 2013 at 6:30 PM delete

masyaAllah..kenapa ni wahai BK(iman)..moga Allah sentiasa bersama kita ye..

Reply
avatar
RuMaH TuA
AUTHOR
February 14, 2013 at 9:44 PM delete

Assalamualaikum...

Saat hati gundah gulana,
Butir bicara bimbang serlah segala.
:(
Mari tunduk pada Dia.

Moga Allah kasih.


Reply
avatar
aima
AUTHOR
February 14, 2013 at 10:26 PM delete

selawat dan istigfar melerai segala celaru

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
February 15, 2013 at 9:56 AM delete

segalanya kerana DIA dan untuk DIA..moga cinta kita mekar hingga syurgaNYA,,ameen

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
February 15, 2013 at 9:59 AM delete

betul dan setuju..hiasi hati kita dengan memuji Allah sentiasa..ameen..

Reply
avatar

Sepatah Dua Kata Kalian Amat PC Hargai..TERIMA KASIH.. EmoticonEmoticon