-iNtaI-Intai taBUnG,,,


Bismillahirahmannirahim,,assalammualaikum semua,,sedang bersantai ke?sambil goyang kaki makan gula-gula lolipop..wah sedap tu..lepas makan tu jangan malas gosok gigi ye..nanti gigi buruk.. #_*

sambil duduk bersembang,,mesti terfikir kali ni nak bawa anak-anak melancong ke mana,,bagi yang sudah ada anak,,bagi yang masih berdua(suami isteri),,memikirkan destinasi santai yang paling ekonomi untuk bersama pasangan atau ahli keluargabanyaklah browse dan rajin la search kat en google kat mana tempat menarik boleh di kunjungi..tak kiralah dalam negara mahupun luar negara..oversea you…class you jah..

kalau rasa nak jimat memadai di dalam negara sahaja selain mengurangkan pengaliran wang keluar..di negara kita ni tak kurang juga ada banyak tempat-tempat menarik tertarik memang ngetop...tapi bagi yang berkemampuan dan mahu menambah koleksi pengalaman yang lebih luas,,boleh la cepat-cepat book ticket air asia or mas untuk fly ke luar negara..China ke,,tocey..tocey..India ke..namaste..Jepun ke..arigato..Korea mungkin..ooOO gangnam style..kan tengah panas sekarang ni..berpada-pada dalam memilih hiburan kerana kita ada adat dan adab sebagai muslim yang soleh dan solehah..

Paris pun ok juga boleh tengok menara cantik(menara Eiffel)..dan sesungguhnya menunaikan umrah itu adalah satu pilihan paling bijak..ini sekadar pendapat saya saja..saya pun belum berpeluang menjejakkan kaki ke sana la..satu hari nanti insyaallah..pekej lengkap,,beribadat,menziarah makam nabi,berdoa,berbelanja sedikit dan yang paling utama kita tidak lupa padaNYA dan dapat menenagkan jiwa..tapi itu semua terserah pada pilihan masing-masing..betul tak?ada orang teringin mahu menjejakkan kaki ke sana tapi reeki tidak mengizinkan.,apa salahnya bagi yang berkemampuan menjadikan tanah suci Mekah sebagai destinasi pertama dalam senarai membawa ahli keluarga menambah pengalaman di tempat baru..betul tak?

hujung-hujung tahun begini tidak kurang juga sale sana sini..pakaian,,barangan kemas,,barangan perabot hiasan rumah…sale..sale..sale..mak tom ghairah sakan nak beli barang kemas..biasalah nak cukupkan koleksi peribadi katanya..berpeluh sejuk la pak jerry nak kena membayarnya..hehehe..bila ada kenduri kendara promosi besar-besaran akan dibuat..huhu..meleleh air liur cik pah potpet..tengok je la..sabar ye..kerana ada perkara yang perlu dilunaskan oleh mak tom..tapi alhamdulillah mak tom tak lupa bayar zakat emas dan perak..terbaiklah mak tom..

itu belum lagi cik laila,,sibuk dengan senarai kain tudung terkini dari butik terkenal seantero Malaysia..gugur la rambut pak majnun nak kira duit..balik shopping singgah warong order maggi dengan telur..nak save budget katakan..bagus cik laila pandai jaga aurat..pak majnun dapat pahala..alhamdulillah..jadilah..bukan tu je bagi penggemar pinggan mangkuk seperti kak juliet,,nah ini lah masa yang di nanti-nanti..pantang ada design baru,,diheretnya abang romeo ke hulu..ke hilir..sebagai upah kak juliet belanja abang romeo semangkuk cendol tapai pulut..senyum simpul abang romeo..hehehhe..nak ambil hati la tu pada suami..bijak-bijak..

namun bagi mak dara dan pak uda,,tiada apa yang lebih utama bagi ibu bapa kepada 7 orang anak ini selain keperluan dan kelengkapan persekolahan anak-anak bagi sesi persekolahan tahun hadapan..mereka bekorban demi melunaskan tanggungjawab yang telah Allah berikan untuk menyara anak-anak sebaik-baiknya..walaupun hidup dalam kesederhanaan,,semangat menabung disemai dalam diri setiap anak-anaknya..malahan kita juga seharusnya begitu..

bukan untuk orang lain tapi untuk kesenangan tatkala masalah menimpa..sikit-sikit lama-lamakan jadi banyak..bila perlu sahaja kita gunakan khidmat simpanan dari tabungan..jangan asyik dok intai saja..ingat tu..istighfar banyak-banyak ye..rajin-rajin la menyimpan bukan rajin mengorek tabung.. *_*

Wassalam..sampai bertemu di entry yang lain..
Previous
Next Post »

Sepatah Dua Kata Kalian Amat PC Hargai..TERIMA KASIH.. EmoticonEmoticon